Korkusuz
Kemal Özcan

Vajinismus sorunu doğumla geçer mi?

Gebelik ve doğum yapmak vajinismusu iyileştirmez. Hatta bazen doğum sonrasında bile bu soruna rastlanabilir…



Bu dertten nasıl kurtulabilirim?

SORU:

Vajinismus hastasıyım. Eşimle ilişkiye giremediğimiz halde hamile kaldım, 7 aylık hamileyim. Doğumla birlikte vajinismusun geçeceğini duydum. Bu doğru mu? A.S./ İzmir

CEVAP:

Vajinismus sorunu yaşayan kadınlarda gebe­lik olması hiç de az olmayan bir durumdur. Bunun nedeni genellikle bu çiftlerde cinsel­liğin sürtünme yoluyla yaşanması ve vajina üstüne boşalmadır. Bu şekilde gebe kalan kadınlar doğumdan çekindikleri için zorunlu olmadıkça doğal doğum yerine sezaryenle doğumu seçerler. Gebelik ve doğum yapma vajinismus sorununu iyileştirmez, hatta bazı durumlarda doğum sonrası gelişen vaji­nismus vakalarına bile rastlanabilir. Çünkü vajinismus sorunu, vajinanı fizyolojisiyle ilgili bir durum değil beyindeki düşünce duygu­larla ilgili bir durumdur. Bu nedenle kadının öncelikle cinsellikle ilgili olumsuz duygula­rının değişmesi, korkularını yenmesi cinsel birlikteliğe aşamalı olarak hazırlanması ge­rekir. Sizin durumunuzda vakit kaybetmeden bir cinsel terapiste giderek önce doğuma hazırlanma, doğumdan sonra da normal ve işlevsel cinselliğe aşamalı olarak geçebilmek için bir cinsel terapistten destek almanız uygun olur.

MS hastalığı cinsel yaşamı etkiler mi?

SORU:

29 yaşındayım ve MS hastasıyım. Evlen­meyi düşünüyorum. MS evlenmeye ve cinselliğe engel olur mu? H.M./ Samsun

CEVAP:

Dışarıdan bakıldığında pek fark edilmeyen halk arasında fazla bilinmeyen bir hastalık olan MS hastalığı yani Multiple Skleroz; hareket aksaklığı, kaslarda güçsüzlük, kısmi felç, dengesizlik, konuşma ve görme bozuklukları gibi çeşitli belirtilerle kendini gösterir. Hastalık ne kadar erken başlar­sa o kadar ağır devam eder. Evlendikten sonra hasta olmayan eşten hastalık konusunda bilgi sahibi olması, işbirliği içinde hareket ederek eşini özel durumu­na duyarlı olması beklenir. Takip altında gebeliğe engel teşkil etmez. Böyle bir durumda cinsel yaşam, hastalığın getir­diği değişikliklere uygun hale getirilerek ataklar arasında yaşanabilecek şekilde yeniden düzenlenebilir. Fazla zorlamanın olmadığı daha fazla romantizm ve tensel temas ile bu sorun aşılabilir.

Eşim bana niye bu kadar itici geliyor?

SORU:

22 yaşında yeni evli bir kadınım. Eşimi sevmeme rağmen onu ne zaman çıplak görsem midem bulanıyor. Eşim bu duru­ma çok bozuluyor. Neden böyle hissedi­yorum, bu bir hastalık mı? N.A./ Konya

CEVAP:

Cinsel tiksinti bozukluğu sürekli ve yine­leyici bir biçimde cinsel partner ile cinsel ilişkiye girmekten, cinsel amaçlı fiziksel temastan, ter, meni gibi vücut sıvılarından, ten kokusundan, cinsel organların görün­tüsünden aşırı tiksinti duyma, iğrenme, bulantı hissi, kusma isteği duymaktır. Cin­sel tiksinti bozukluğu aşırı yasaklayıcı ve tutucu bir aileden gelme, negatif cinsellik algısı gibi nedenlere bağlı gelişir ve çift ilişkisinde ilişkiye girememekten çocuk sahibi olamamaya kadar birçok soruna neden olabilir. Ancak cinsel terapi ile teda­vi edilebilir bir cinsel işlev bozukluğudur. Sizin eşinizle aranıza soğukluk girmeden deneyimli bir cinsel terapistten profesyo­nel destek almanız uygun olur.