Korkusuz

Ülke batıyor, iktidar seçim hileleri peşinde!..

Ülke batıyor, iktidar seçim hileleri peşinde!..
CHP İstanbul Milletvekili Erdoğan Toprak, “9 rakamlı adres kodu” uygulaması ile iktidarın yeni seçim hileleri hazırlıklarını ortaya çıkarmış ve uyarılarda bulunmuştu... Her dara düştüğünde seçim tezgahları kuran saray iktidarının yeni bir numarası daha ortaya çıktı!.. Erdoğan Toprak, “16 Ekim 2020’de yürürlüğe giren Kamu Malî Yönetimi ve Kontrol Kanunu İle Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair 7254 Sayılı Kanun” ile iktidarın büyükşehirlerdeki seçmen yapısını değiştirmeyi hedeflediğini ileri sürdü. Meğer yine ayakta uyuyormuşuz!..

CHP İstanbul Milletvekili ve Genel Başkan Koordinatör Başdanışmanı Erdoğan Toprak, bu haftaki değerlendirme raporunda iddiasına şöyle açıklık getiriyor;

“-Türkiye, 2018 Cumhurbaşkanı ve Milletvekili Genel Seçimi’ne AK Parti ve MHP’nin kurdukları ortak komisyonun hazırladığı düzenlemeleri TBMM’den birlikte geçirerek oluşturdukları seçim sistemiyle gitti. Üç yılda kurdukları sistem çöktü! Kendi kurguladıkları sistemle uyum için yaptıkları seçim düzenlemesinin iktidarı sürdürmelerine yetmeyeceğini, toplumun yüzde 60’ının sistemden memnuniyetsizliği ifade ettiği kamuoyu araştırmalarının ortaya koyduğu tabloyu görünce ‘nalıncı keseri’ gibi lehlerine işleyecek yeni bir seçim ve siyasi parti düzenlemesinin peşine düştüler!

-2019 yerel seçimlerini kaybedenler, şimdi yerel yönetim seçimlerinin de hükümet sistemiyle uyumlu hale getirilmesini istiyor. O da yetmiyor, muhtarlıkların ve muhtar seçimlerinin de Tek Adam Yönetim Sistemi’yle uyumlulaştırılmasını dile getiriyorlar. 2014 yerel seçimleri öncesinde 2012 yılında Büyükşehir Yasası’nı değiştirip bir gecede tüm köy muhtarlıklarıyla belde belediyelerini kaldırarak Büyükşehir il sınırlarına dahil eden düzenlemeyi yapan iktidar, şimdi bunun tarımsal üretime zarar verdiği gerekçesiyle 16 Ekim 2020’de resmi gazetede yayınlanan Kamu Malî Yönetimi ve Kontrol Kanunu İle Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair 7254 Sayılı Kanun’un 10. Maddesiyle Büyükşehir Yasası’nı tekrar değiştirdi. O dönemde 16 bin 220 köy ve 1053 beldeyi bir gecede mahalleye dönüştürerek Büyükşehirlere dahil eden ve 2014 yerel seçiminde bu düzenlemeyi kendisine yontarak, kentlere yüz binlerce kırsal seçmen ilave eden iktidar, şimdi büyükşehirlerdeki kaybının ardından tekrar kırsal mahalleler, beldeler, muhtarlıklar kuruyor, büyükşehirlerin seçmen yapısını değiştirmeyi hedefliyor.

★★★

Erdoğan Toprak, haftalık değerlendirme raporunda ekonomi başlığı altında önemli değerlendirmelere yer veriyor. Toprak’ın, Türkiye’nin hızla bir bankacılık krizine girmekte olduğuna ilişkin uyarılarına dikkat etmek lazım. Şöyle;

“- Kasım ayı başındaki ekonomi yönetimi değişikliğine kadar kamu bankalarının düşük faizle dağıttığı krediler, Kredi Garanti Fonu’nun kefaletiyle verilen krediler yanında BDDK’nın Aktif Rasyosu kriterini devreye sokarak bankaları kredi vermeye zorlaması, yaptırım uygulaması yönündeki politikalardan övgüyle söz ediliyordu. Geçtiğimiz hafta TOBB Başkanı bir çağrı yayınladı. Kredi faizlerinin düşürülmesini, borçlarının ötelenmesi ya da yapılandırılmasını talep ederek, Anadolu’da işletmelerin büyük sıkıntıda olduğunu bankaların faizleri indirmemesi durumunda salgın geçtikten sonra ayakta kalacak işletme bulamayacaklarını dile getirdi. MB politika faizinin artırılması sonrasında bankaların da mevduat ve kredi faizlerini artırması beklenen bir gelişmeydi. Şu anda konut kredisi faizleri yüzde 8’den 18’e ticari kredi faizleri yüzde 20’lere ve tüketici kredisi faizleri yüzde 10-12’den yüzde 23’e yükseldi. Kredi hacmi hemen hemen sıfıra indi. Bu noktaya gelinmesinde ekonomi yönetiminin politikalarına alkış tutanların, yanlışları söylemekten kaçınan herkesin sorumluluğu söz konusu ve bunu görmezlikten gelemeyiz!

-Bankaların yakın takibe aldığı krediler 400 milyara yaklaştı. Takibe intikal ettirilen krediler, BDDK’nın takibe intikal süresini 180 güne uzatması nedeniyle aylardır yaklaşık 150 milyar görünüyor. Gerçek batıkların bunun çok üzerinde olduğu biliniyor. 30 AVM’nin bankalara olan 15 milyar dolar kredi borcunu ödeyemedikleri için bankaların mülkiyetine geçebileceği AVM Yatırımcıları Derneği tarafından açıklandı. İktidarın yanlış ve öngörüsüz ekonomi politikaları karşısında suskun kalanların şimdi karşılaşılan vahim batık tablosunda tüm yükü, batık kredileri bankacılık sektöründen üstlenmesini istemek, ülke ekonomisini bir bankacılık kriziyle karşıya bırakabilir!

-Bankaların tasarruf sahiplerinden topladıkları ya da yurt dışından temin ettikleri döviz üzerinden sendikasyon kredilerini, kredi olarak dağıttıkları biliniyor. Şayet sektör batık kredi yüküyle darboğaza girerse bu kez milyonlarca tasarruf sahibinin mevduatlarının ödenememesi, yurt dışından alınan sendikasyon kredilerinin çevrilememesi sorunuyla karşı karşıya kalınacaktır!”

★★★

Ulu Tanrı, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal ATATÜRK ve onun kahraman silah arkadaşlarına rahmet etsin. Nur içinde yatsınlar. Mekanları cennet olsun.