Fransa’da toplu taşıma sisteminde kaçak yolculuklara karşı yeni ve daha sert önlemler yürürlüğe giriyor. Başkent Paris ve çevresindeki toplu taşımayı yöneten RATP, 2 Haziran 2025 itibarıyla uygulanacak yeni düzenlemelerle para cezalarını artıracak.

BİLETSİZ YOLCULUK ARTIK DAHA PAHALI

Yeni düzenlemeyle birlikte, toplu taşımada geçersiz ya da hiç bileti olmayan yolcular artık daha yüksek cezalarla karşı karşıya kalacak. Olay yerinde ödenecek para cezası 50 Euro’dan 70 Euro’ya çıkarıldı. Cezanın ertelenerek ödenmesi halinde ise ilk 90 gün içinde ödeme yapılırsa ceza 120 Euro, 90 gün sonrası için ise 180 Euro olacak.

KISA HATLARA DA YENİ CEZA TARİFESİ

Otobüs ve tramvay gibi daha kısa mesafeli hatlarda da cezalar arttı. Özellikle abonman sahiplerinin kartlarını validatöre okutmadıkları durumlarda uygulanan ceza tutarı 5 Euro’dan 15 Euro’ya yükseltildi.

HEDEF: KAÇAK YOLCULUĞU AZALTMAK

RATP yetkilileri, yapılan bu düzenlemelerle kaçak yolculuk oranlarını düşürmeyi ve toplu taşıma kapasitesinin daha iyi planlanmasını hedeflediklerini açıkladı.