Korkusuz
Ali İskefli

TFF: Futbolcu hakem teknik direktör

Futbolun sahadaki ana unsurları futbolcu, hakem ve teknik direktördür. TFF’nin düzenleme için el attığı futbolcu bölümünde yabancı sınırı, Türk ve genç oyuncu planı bir yıl ertelendi. Kulüplerimizdeki transfer hareketlerine bakınca yabancı sınırı tamamen ortadan kalkmış gibi kulüplerin ağırlıklı yabancı oyuncu transfer ettiği görülüyor. Sadece ücret konusunda verilen limit zorlamasından biraz daha hassas davranılıyor.

TFF hakemler konusuna da el attı. A klasman hakem VAR’ın da gelmesiyle yetersiz kalmıştı. Yeni genç yüzler gelir diye düşünürken yaş sınırı yükseltilerek gençlerin önü kesildi. Akrabalık ilişkisi ile ilgili düzenleme yapılarak bugüne kadar yapılan kayırma söylemlerinin gerçek olduğu da kabul edilmiş oldu. Hakemlere not veren gözlemci olmak için en az üç yıl hakemlik yapmış olmak, 65 yaşından küçük olmak en az lise mezunu olmak ve basında çalışmamış olmak eklendi. Zaten kimin gözlemci olacağına karar veren TFF Yönetim Kurulu, kimi isterse onu gözlemci yapmıyor mu! Basında görev yapan eski hakemler gözlemci olamazı deklare etmek kimin ne işine yarar!

Olumlu gelişme gösteren tek unsur ise TFF’nin hiç el atmadığı futbolumuzun mazlumları teknik direktörler. Başarılı gençler önce yabancı hoca saltanatına son verdi. Şimdi de görev alanlar gittikçe gençleşerek ligimizi Avrupa’nın yaş ortalaması en düşük teknik direktörlü ligleri arasına soktular.

Sezonun başlamasına az zaman kaldı. TFF yönetimi ‘pandemi yeni normaline uygun’ olarak sahaları taraftara açarak kulüplere ekonomik katkı yapmalıdır.