İran'a karşı gerçekleşmesi beklenen, tüm dünyanın beklediği saldırı ABD'nin bombardımanıyla başladı. 

Al Jazeera'ya göre ABD ordusu da saldırılara katıldı. The New York Times'a göre onlarca ABD uçağı da İran'daki saldırılara katıldı. 

ABD, saldırı başlattığını resmen duyurdu. İsrail, İran'a karşı yapılan operasyonun isminin "Aslanın Kükremesi Operasyonu" olduğunu aktardı. 

İsrail Savunma Bakanı İsrail Katz, "önleyici bir saldırının başlatıldığını" duyurdu. İran'dan aktarılan görüntülerde bombaların düşmesiyle yaşanan patlamalar ve duman bulutları görüldü. İran'ın büyük şehirleri patlamalarla sarsılıyor. 

İsrail'in 12. Kanalı, saldırıların "ABD-İsrail ortak operasyonu" olduğunu aktardı. İsrail, ABD ile 4 günlük ortak bir saldırı planı yaptığını duyurdu. Saldırılar İran geneline yayıldı.

 Al Jazeera'ya göre "İsrail ve ABD, diplomatik çabalara rağmen müzakere için bir yol bulunmadığını” değerlendirdikten sonra saldırılara başladı.

Reuters'a konuşan İranlı bir yetkili, İran'ın karşılık vermeye hazırlandığını ve "cevaplarının ezici olacağını" söyledi. İran savaş uçakları havalandı. 

TRUMP'TAN AÇIKLAMA GELDİ 

İran'a yapılan saldırılardan sonra ABD Başkanı Donald Trump'tan ilk açıklama geldi. Trump, İran'a yapılan saldırıyı "büyük saldırıya başladık" sözleriyle duyurdu.  

Truth Social'daki açıklamasında  "İran rejiminden ABD vatandaşlarına gelen tehdidi yok etmek asıl amacımız" diye konuştu. 

Trump, İran'ın geçmişteki saldırılarını da sayarak İran'ın dünyaya terör saçtığını söyledi, teröristlere finansman sağladığını belirtti.

Trump "İran rejimi asla nükleer silaha sahip olamaz, Gece Yarısı Çekici operasyonunda nükleer kapasitelerini yok ettik. Defalarca anlaşma yapmaya çalıştık, ancak onlar kötülük yapmayı seçti ve bizi reddetti. Daha fazla katlanamayız" ifadelerini kullandı. 

Trump, İran'ın Avrupa'yı tehdit eden füzeler yaptığını öne sürdü ve "İran'ın füzelerini yok edeceğiz, donanmasını yok edeceğiz" dedi. 

Trump, İran'da ABD askerlerinin öleceğini itiraf etti. ABD Başkanı, İran ordusu ve polisine "silahlarınızı bırakın, dokunulmazlık alacaksınız. Yoksa kesin ölümle yüzleşeceksiniz" dedi.

ABD Başkanı açıklamasının sonlarında İran halkına hitap etti, ""Özgürlüğünüzün saati yaklaştı. Evlerinizi terk etmeyin, çünkü her yerde bombalar olacak. Bizim işimiz bittiğinde konrolü ele geçirmeniz gerekli" diye konuştu. 

Trump, İran halkına seslenerek "İran halkı, ayaklanın ve hükümetinizi alın. Almanız için orada duruyor. ABD size destek veriyor. Bu eylem vakti, kaçmasına izin vermeyin" dedi. 

İRAN'DA ŞEHİRLER VURULDU 

Yerel kaynaklara göre iki dalga saldırı gerçekleşti. Henüz yeni bir saldırı yapılmadı.  İddiaya göre İran genelinde 30 hedef vuruldu. 

İlk görüntüler Tahran'dan gelirken, İran'ın büyükşehirlerinin tamamında patlama görüntüleri paylaşılmaya başlandı. İsrail ve ABD uçakları ve füzeleri İran'ın tüm bölgelerini hedef aldı. 

Kaynaklara göre ilk olarak Tahran hedef alındı. Kum, Hürremabad, İshafan, Chitgar ve Tebriz'le birlikte pek çok şehrin daha vurulduğunu aktardı. 

İran'ın nükleer tesislerin ve askeri üslerinin hedef alınması olası görünüyor. İshafan'daki nükleer tesisin vurulduğu iddia edildi ancak bir kanıt gösterilmedi. 

Bombardıman sürerken İran'a siber saldırılar da gerçekleşti. İran'ın resmi haber ajansları siber saldırıların hedefinde. İran, siber saldırılara karşı ülke çapında interneti kesti. Birçok İran haber kanalına ulaşılamıyor, bölgeden çıkan haber akışı azaldı. 

İRAN'IN ÜST DÜZEY LİDERLERİ HEDEF ALINDI  

İran sosyal medyasında yer alan iddialara göre hava saldırıları, doğrudan İran'ın yönetim kadrosunu hedef aldı. 

Tahran'daki Cumhurbaşkanlığı binası ve istihbarat binası bombalandı. 

Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan'ın hedef alındığı öne sürüldü. İran'ın Mehr haber ajansı, Pezeşkiyan'ın hayatta olduğunu yazdı ancak Cumhurbaşkanı'nın akıbeti hakkında bir açıklama yapılmadı.

Sözcü Televizyonu Dış Haberler Müdürü Burak Tatari, Reuters'ın haberinde İran'ın Dini Lideri Ali Hamaney'in güvenli bir bölgeye götürüldüğünü aktardı. 

İsrail hava sahası kapatıldı, ancak gelecek saatlerde yeniden açılacağı belirtildi. İsrail'de sirenlerin duyulduğu aktarıldı. İsrail'de saat 08:00'den itibaren ülkede acil durum ilan edildiğini, okulların ve kamu alanlarının kapatıldığını duyurdu. 

ABD merkezli POLITICO, Trump hükümetinin siyasi tepkiyi azaltmak için ilk saldırıyı İsrail'in yapmasıını istediğini yazmıştı. Bu yazının yayınlanmasından yaklaşık 2 gün sonra, İsrail bugün İran'a ilk saldırıyı gerçekleştirdi.