Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Haziran 2025’e ilişkin enflasyon verilerini kamuoyuyla paylaştı. Açıklanan verilere göre yıllık enflasyon yüzde 35,41 olarak gerçekleşti. Bu oranla birlikte Temmuz ayında konut ve iş yerlerine uygulanacak kira artış tavanı yüzde 43,23 olarak hesaplandı.

KONUTLARDA %25 ZAM SINIRI SONA ERDİ

2024 Temmuz ayına kadar iki yıl boyunca yürürlükte olan konut kiralarında yüzde 25’lik zam sınırı uygulaması sona ermişti. Bu gelişmeyle birlikte, konut kiraları da artık TÜFE'nin 12 aylık ortalamasına göre artırılacak.

ENAG VERİLERİ YİNE FARKLI ÇIKTI

TÜİK verilerinin hemen öncesinde açıklama yapan Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG) ise Haziran ayında enflasyonun aylık bazda yüzde 3,66, yıllık bazda ise yüzde 71,23 olduğunu duyurdu. ENAG ile TÜİK arasındaki enflasyon farkı bu ayda da dikkat çekti.

Yeni kira artış oranı, mevcut sözleşmelerde yer alan artış maddelerinde üst sınır olarak uygulanacak.

KİRA ARTIŞ ORANI NEDİR, NASIL HESAPLANIR?

Kira artış oranı, kiracılar ile ev sahipleri arasında yıllık olarak uygulanabilecek en yüksek zam oranını belirliyor. Türkiye’de bu oran, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan 12 aylık Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) ortalamasına göre hesaplanıyor.

2022 yılında yürürlüğe giren düzenlemeye göre, taraflar arasında anlaşmazlık çıkması durumunda kira artışı en fazla TÜFE oranı kadar yapılabiliyor. 2023 yılı TÜFE ortalamasının yüzde 64,77 olarak açıklanmasıyla birlikte, 2024’te 5 bin TL olan bir kira, en fazla 8 bin 238 TL’ye kadar çıkarılabilecek.

Ancak bu sınırlama sadece mevcut kiracılar için geçerli. Yeni kiraya verilecek dairelerde kira bedelleri, piyasa koşullarına göre serbestçe belirlenebiliyor. Ayrıca tarafların karşılıklı mutabakata varması halinde TÜFE oranının üzerinde bir kira artışı da mümkün olabiliyor.