DHA-Ayhan Bora Kaplan hakkında açılan davada nihai karar verildi. Kaplan'a suçlarından dolayı 10 yıl hapis cezası verildi. Mahkeme, aynı zamanda tutukluluğunun devamına karar verdi. 

AYHAN BORA KAPLAN DAVASI NASIL BAŞLADI?

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, göreve geldiği günden itibaren suç örgütleriyle mücadeleyi birincil hedef olarak belirlemişti. Bu çerçevede hedef aldığı en önemli isimlerden biri Ayhan Bora Kaplan ve çetesi oldu.

Kaplan’ın, eski İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’yla yakın ilişkiler içinde olduğu iddiaları gündeme gelmişti. Bu iddialar üzerine MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli de Soylu’ya destek vermişti.

Kaplan ve ekibi, 7 Eylül’de Ankara Esenboğa Havalimanı’nda yurt dışına kaçmak üzereyken yakalandı. Kaplan hakkında ‘suç işlemek amacıyla örgüt kurma’, ‘kasten yaralama’ ve ‘kişiyi hürriyetinden yoksun kılma’ suçlarından yakalama kararı vardı. Gözaltına alınan Kaplan, 12 Eylül’de çıkarıldığı Ankara Sulh Ceza Hakimliği tarafından tutuklandı. Aynı operasyonda, 28 kişiden 13’ü tutuklanırken, 15 kişiye adli kontrol kararı verildi.

Soruşturma kapsamında, 2’nci sınıf Emniyet Müdürü N.A.Ç. de gözaltına alındı, ancak adli kontrolle serbest bırakıldı. Yargıtay üyesi Yüksel Kocaman’ın da adı soruşturma dosyasına girmişti. Kaplan’ın Kocaman’a lüks bir villa ve otomobil hediye ettiği iddia edilmiş, ancak Kocaman bu iddiaları reddederek yalnızca Kaplan’la görüştüğünü doğruladı. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın, Kaplan’la bağlantısı olduğu iddia edilen Kocaman’a randevu vermediği de kulislere yansıdı.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Ayhan Bora Kaplan suç örgütüne yönelik soruşturmayı tamamladı ve 28’i tutuklu 61 şüpheli hakkında iddianame hazırlayarak ceza mahkemesine gönderdi. İddianamede, bir şüpheliye silahlı suç örgütü kurmak ve yönetmek, beş şüpheliye silahlı suç örgütü yönetmek, 51 şüpheliye silahlı suç örgütüne üye olmak suçlamaları yöneltildi. Ayrıca, üç şüpheli hakkında da örgüte bilerek ve isteyerek yardım etmek suçlarından ceza talep edildi.

İddianamede, Kaplan’ın örgütüyle birlikte işlediği suçlar sıralandı. Bu suçlar arasında Mahfuz Tatar ve Semih Arslan’ın öldürülmesi, Altan T., Murat Y., Serhat T. ve Serdar H.’nin silahla yaralanması, Erkan D.’nin işkenceye uğrayarak iki gün boyunca alıkonulması, Mehmet Taha E.’nin işletmelerinin zorla alınması ve Muhammed S.’nin iki otomobilinin gasp edilip zorla çek yazdırılması yer aldı. Ayrıca, Emirhan B.’nin darp edilmesi de örgütün suçları arasında belirtildi.