Korkusuz
Kemal Özcan

Seksting riskli bir şey mi?

Cep telefonu, bilgisayar gibi cihazlarla cinsel içerikli metin mesajları, fotoğraf veya videolar içeren erotik mesajlaşma anlamına gelir… Peki sakıncalı mıdır? İşte yanıtı…



Eşimin istekleri normal şeyler mi?

SORU:

Bir yıldır evli bir kadınım. Eşim bir mühendis. Eşim gün içerisinde telefonla cinsel içerikli ayıp şeyler konuşmak istiyor. Bu bana ters geliyor ama eşimi de seviyorum. Bunlar normal şeyler mi, nasıl davranabilirim? B.E./Ankara

CEVAP:

Seksting cep telefonu, tablet, bilgisayar gibi herhangi bir dijital cihazla cinsel içerikli metin mesajları, fotoğraflar veya videolar içeren erotik mesajlaşma anlamına geliyor. Seksting kimin yaptı­ğına ve ne tür bir ilişki içinde yapıldığına bağlı olarak olumlu ya da olumsuz so­nuçlar doğurabilir. Evli çiftlerde ilişkiye renk katan, heyecan getiren ve keyif veren bir çeşitlilik sağlayabilir. Ancak yeni başlayan ilişkilerde ya da henüz bir ilişki içinde olmayan kişiler arasında ya da ilişki dışında başkalarıyla yapıl­dığında ilişki çatışmaları veya aldatma gibi olumsuz sonuçları olabilir. Seksting tek taraflı olarak karşı tarafı rahatsız edecek şekilde yapılmamalıdır. Eşinizle konuşarak önerebilirsiniz.

İlişkide niye hâlâ acı çekiyorum?

SORU:

3 yıldır evliyim, vajinismus tedavim 10 gün önce bitti ama ben hala acı çekiyo­rum. Neden böyle oldu? M.L./ Bursa

CEVAP:

İstemsiz kasılma nedeniyle ilişkiye girememe sorunu olan vajinismus en sık görülen kadın cinsel işlev bozukluğudur. Cinsel terapi ile kolaylıkla tedavi edilen vajinismus sorunu, doğru tedavi edilme­diğinde farklı şekillerde devam edebilir. Genellikle iyi tedavi edilmeyen vaji­nismus disparoni denilen ağrılı ilişkiye dönüşerek devam eder. Disparoni zorla da olsa ilişkiye girebilmeyi ama ilişkiden haz almak yerine acı çekilmesi şeklinde tanımlanır. Neyse ki bunun da tedavisi vardır. Daha fazla tensel temas, daha faz­la sevişme ve uyarılmanın artırılmasıyla bu sorun aşılabilir. Biraz sabırlı olmalı, kendinize zaman tanımalısınız.

Vajinismus neden tekrar oluşur?

SORU:

Evlendiğimde vajinismus sorunu yaşa­dım, 5 ay sonra tedavi oldum, ilişkiye girebildik, ne olduğunu anlamadan gebe kaldım. Doğumdan sonra 6 ay geçti hala ilişkiye giremedik sanki yeniden başa döndük. Böyle bir durumda tekrar cin­sel terapi gerekir mi? İ.D./ Eskişehir

CEVAP:

Zor doğumlar, zor bir doğum sonrasında ya da sağlık nedeniyle yapılan ameliyatlar sekonder vajinismusun en sık görülen nedenleri arasındadır. Tedavi, vajinis­musa neden olan etkenlerin ortadan kaldırılmasına yönelik yapılır. Cinsel terapi, cinsel eğitim, nefes ve gevşeme, duyulara odaklanma, sıralı sevişme ve basit dokunuşlardan tamamlanmış bir cinsel ilişkiye doğu aşamalı ilerleme şeklindedir. Sizin durumunuzda da önce vajinismus tedavisi gördüğünüz için sorunu daha kolay ve çabuk çözebilirsiniz. Eşin desteği ve işbirliği varsa tedavi çok daha kolay ve kısa olacaktır.