Dünya liderleri, dini temsilciler, göçmenler ve mahkumlar, Cumartesi günü Aziz Petrus Meydanı'nda düzenlenecek cenaze töreni için Vatikan'a akın ediyor.

Görev süresi boyunca reform girişimleri ve siyasi tartışmalarla sık sık gündeme gelen Arjantinli Papa, Pazartesi günü geçirdiği felç sonucu 88 yaşında hayatını kaybetti.

1,4 milyar Katolik'in lideri olan Papa Francis'in ölümü, Kilise'yi yasa boğdu. Her ne kadar reformları bazı kesimlerce eleştirilmiş olsa da, hayatını ihtiyaç sahiplerine adaması geniş bir takdir topladı.

ABD Başkanı Donald Trump, geçmişte göçmen politikaları konusunda sık sık gerilim yaşadığı Papa'nın cenaze törenine katılacak. Türkiye'yi ise TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş temsil edecek.

Törende Trump’ın yanı sıra Arjantin, Fransa, Gabon, Almanya, İtalya, Filipinler, Polonya ve Ukrayna devlet başkanları, İngiltere ve Yeni Zelanda başbakanları ile birçok Avrupa kraliyet ailesinin üyeleri de hazır bulunacak.

Vatikan yetkilileri, yaklaşık 250 bin kişinin Aziz Petrus Meydanı’nda toplanmasını beklediklerini açıkladı.

Papa Francis’in naaşı, Cumartesi sabahı St. Peter Bazilikası’ndan çıkarılarak meydana taşınacak. Tören, Türkiye saatiyle 11.00’de başlayacak.

ALKIŞLARLA VE TARTIŞMALARLA UĞURLANIYOR

Cenazede devlet başkanları ve dini liderler ön saflarda yer alacak. Kalabalığın ön sıralarında yer alabilmek için pek çok kişi geceyi Vatikan çevresinde geçirdi.

Francis, Avrupa dışından seçilen yaklaşık 13 yüzyıldır ilk Papa olarak tarihe geçmişti. 12 yıllık görev süresince Katolik Kilisesi’ni yoksulların, göçmenlerin ve toplum dışına itilenlerin sesi haline getirmeye çalıştı. Zengin ülkelere göçmenlere yardım etmeleri ve iklim değişikliğiyle mücadele etmeleri için çağrılarda bulundu.

Kilise içindeki cinsel istismar skandallarıyla mücadele eden Francis, daha şeffaf bir yapı için reformlar başlattı. Ayrıca boşanmış bireyler ve LGBT topluluğu için de daha kapsayıcı bir yaklaşım geliştirmeye çalıştı.

Ancak bu reformlar, Kilise içindeki muhafazakar çevrelerde zaman zaman ciddi dirençle karşılandı. Barış çağrıları ve küresel eşitsizliğe yönelik eleştirileri de çoğu zaman yeterince karşılık bulmadı.

GELENEKLERİ YIKAN BİR PAPA

Görev süresince gösterişten kaçınan Francis, bu mütevazı yaklaşımını cenazesine de yansıttı. Önceki Papa John Paul II’nin üç saatlik cenaze töreninin aksine, Francis’in cenazesi yalnızca 90 dakika sürecek.

Yüzyıllardır uygulanan üç tabut geleneğini de reddeden Francis, çinko kaplamalı tek bir tahta tabutla defnedilecek. Ayrıca Vatikan dışında gömülen ilk Papa olarak da tarihe geçecek.

Son istirahat yeri olarak Roma’daki Santa Maria Maggiore Bazilikası’nı seçen Papa'nın mezar taşında sadece Latince ismi olan "Franciscus" yazıyor. Mezarın üzerinde ise onun taşıdığı sade demir haçın bir kopyası bulunacak.

Papa'nın naaşı, Roma sokaklarında son bir yolculuğa çıkarılacak ve halkın vedasına imkan tanınacak. İtalya, cenaze süresince hava sahasını kapatırken, şehirde yoğun güvenlik önlemleri aldı.

Papa Francis toprağa verildikten sonra gözler, yeni Papa’yı belirleyecek Kardinaller Konseyi’ne çevrilecek. Konklav sürecinin 6 Mayıs'ta başlaması planlanıyor.