Diğer adıyla “Soykırım ve savaş suçları” mahkemesi...

  1. Dünya Savaşı’nın resmen sona erişinden 6 ay sonra, Almanya’nın Nürnberg kentinde NAZİ üst düzey suçlularının yargılanmasına başlandı...

Almanya’nın üst düzey NAZİ yetkilileri 20 Kasım 1945’te Uluslararası Ceza Mahkemesi’nin önüne çıktı. 216 oturum süren mahkeme sanıklara şu suçları yöneltmişti:

- Barışa karşı suç (uluslararası sözleşme ve anlaşmaları çiğneyerek savaşı planlama, başlatma ve yürütme)

- İnsanlığa karşı suç (sürgün, imha ve soykırım)

- Savaş suçları (savaş hukukunu çiğneme)

- İlk üç noktada listelenen suç eylemlerinin ‘’ortak bir plan ve komplo süreci ile gerçekleştirilmesi.’’

Yargılamalar 1 Ekim 1946 tarihinde sona erdi... 3 sanık beraat etti, 22’si için idam cezası istenen 24 sanık şu cezalara çarptırıldı: 

- Adolf Hitler, Heinrich Himmler ve Joseph Goebbels savaş bitmeden önce intihar ettikleri için yargılanmadı...

- Rudolf Hess, Walter Funk ve Erich Raeder ömür boyu hapis cezasına çarptırıldı.

- Karl Dönitz, Baldur von Schirach, Albert Speer ve Konstantin von Neurath, 10 ile 20 sene arasında hapisle cezalandırıldı.

- 12 kişi hakkında ise idam cezası verildi. Martin Borman Nazi Partisi sekreteri olarak Rudolf Hess’in halefiydi kaçmış olduğu için gıyabında ölüme mahkum edildi. İntiharından sonra kalıntıları 1972’de bulundu.

Mareşal Herman Göring 1935-1945 yılları arası Hava Kuvvetleri komutanı, savaşın son yılları esnasında Nazi hiyerarşisinde Hitler’den sonra ikinci adamdı; onun halefiydi. İdam edilmesine saatler kala zehir içerek intihar etti.

- Hans Frank, Wilhelm Frick, Juluis Streicher, Alfred Rosenberg, Ernst Kaltenbrunner, Joachim von Ribbentrop, Fritz Saucker, Alfred Jodl, Wilhelm Keitel ve Arthur Seyss 16 Ekim 1946 tarihinde idam edildi. 

İdam edilenlerin cesetleri yakılarak külleri denize atıldı...

Nazi avcıları!

Başka mahkemeler de kuruldu tabii...

1945 sonrası savaş suçları duruşmalarının büyük çoğunluğunda daha düşük düzeydeki yetkililer ve memurlar yargılandı. Bu kişilerin arasında toplama kampı gardiyan ve komutanları, polis memurları, Einsatzgruppen (Mobilize Katliam Birlikleri) üyeleri ve tıbbi deneylere katılan doktorlar yer aldı. Bu savaş suçluları, işgal altındaki Almanya ve Avusturya’nın İngiliz, Amerikan, Fransız ve Sovyet bölgelerindeki mahkemelerde ve hemen savaş sonrası yıllarda da İtalya’da yargılandı.

- Ancak, birçok savaş suçlusu da hiçbir zaman yargılanmadı ya da ceza almadı!

Ama biri vardı ki, soykırımın en büyük suçlularındandı ve kaçmayı başarmıştı:

- Adolf Eichmann!

Avrupalı Yahudilerin soykırım sırasında sürgün edilmelerinin asıl isimlerinden biri, başlıca aktörüydü...

Eichmann, Eylül 1939’da Reich Güvenlik Baş Dairesi’nin kurulmasından sonra Gestapo’ya geçip sürgün ve diğer “Yahudi ilişkileri”nden sorumlu bölümlerin idarecisi oldu. Eichmann, yeni pozisyonunda tüm Avrupa’daki 1.5 milyon Yahudinin ölüm merkezlerine ve işgal altında bulunan Polonya ve Sovyetler Birliği’ndeki diğer ölüm bölgelerine sürgün edilmesinde önemli bir figürdü.

Eichmann, Ocak 1942’de Avrupalı Yahudilerin yok edilmesinin planlandığı Wannsee Konferansı’na katıldı. Eichmann ve ekibi Slovakya, Hollanda, Fransa ve Belçika’dan yüzbinlerce Yahudinin sürülmesini organize etti. Eichmann 1944’te 440 bin Macar Yahudisinin ölüm merkezlerine sürülmesini denetledi.

İşte bu sadist katil savaş sonunda ABD tarafından gözaltına alındı ancak 1946’da firar etti. Katolik Kilisesi yetkililerinin yardımıyla Arjantin’e kaçtı ve Ricardo Klement takma adıyla yaşadı. İsrail Güvenlik Servisi ajanları 1960’ta Eichmann’ı kaçırdı ve yargılanmak üzere İsrail’e götürdü. Yahudi halkına karşı yaptıklarından dolayı 15 Aralık 1961’de suçlu bulundu. 1962 yılının 31 Mayıs’ını 1 Haziran’a bağlayan gece asılarak idam edildi...

- Bu, İsrail Devleti’nin talep ettiği tek idam cezasıydı. Yakılan cesedinin külleri denize atıldı.

Dünün soykırım mağduru bugünün soykırım suçlusu!

Nürnberg mahkemelerinin kuruluşundan 79 yıl sonra, dün itibarıyla bu kez Güney Afrika’nın suç duyurusuyla Hollanda’nın idari başkenti Lahey’deki Barış Sarayı’nda bir “Savaş Suçları ve Soykırım Mahkemesi” kuruldu. Suçlu ise açık:

- 2. Dünya Savaşı’nda 6 milyon yurttaşını soykırıma kurban veren İsrail!

Güney Afrika, 29 Aralık 2023 tarihinde yaptığı 84 sayfalık “soykırım” başvurusunda talebi şöyleydi:

- İsrail’in Filistinlileri bir grup olarak bilinçli şekilde ortadan kaldırılmasını hedefleyen saldırılara son vermesi ve Tel Aviv’e soykırım başlattığı için ceza verilmesi...

İki gün sürecek davanın ilk gününde öncelik “ihtiyati tedbir” istemek oldu. Lahey’e giden soykırımla ilgili davaların karara bağlanması çok uzun yıllar sürebiliyor. Güney Afrika, bu yüzden Uluslararası Adalet Divanı’nın süreç devam ederken “İsraillilerin Filistinlileri öldürmesini durduracak” önlemler almasını istedi. 

Ne yazık; kendi halkının uğradığı soykırımdan neredeyse bir asır sonra, mazlum bir millete soykırım uygulamakla suçlanmak ne denli utanç verici... Aslında mahkeme kararına bile gerek yok...

- Bu vicdandan, insanlıktan yoksun uygulamayı sürdürenler bitmeyecek bir lanetle kavrulacaklarını bilmiyorlar mı?