Memur adaylarını yakından ilgilendiren kritik düzenleme yürürlüğe girdi. Anayasa Mahkemesi’nin, 703 sayılı Kanun Hükmünde Kararname’ye (KHK) yönelik iptal kararının ardından hazırlanan torba yasa, Resmi Gazete’de yayımlanarak yasalaştı.

Kamu personel sistemini doğrudan etkileyen bu yeni düzenleme ile memur alımında uygulanan 35 yaş sınırında değişikliğe gidildi. Artık sadece KPSS ile değil, özel yarışma sınavı ile personel alan kurumlarda da bu yaş sınırı esas alınacak. Değişiklik, kanunlarla veya Cumhurbaşkanlığı kararnameleriyle kurulan tüm kamu kuruluşlarında geçerli olacak.

UYUŞMAZLIK MAHKEMESİ BAŞKANINI ARTIK AYM SEÇECEK

Yasa kapsamında yargı sistemiyle ilgili bir başka önemli değişiklik de Uyuşmazlık Mahkemesi’ne ilişkin oldu. Yeni düzenlemeye göre, mahkemenin başkanını artık doğrudan Anayasa Mahkemesi üyeleri kendi aralarından seçecek. Bu adımla birlikte, yargı organları arasındaki görev paylaşımında şeffaflığın artırılması hedefleniyor.

BAKANLARA ÖZEL MÜŞAVİR YETKİSİ

Yasada dikkat çeken düzenlemelerden biri de bakan müşavirliğiyle ilgili. Buna göre, bakanlar artık özel önem arz eden konularda kendilerine danışmanlık yapacak müşavirler atayabilecek. Bu müşavirler doğrudan bakana bağlı olarak görev yapacak. Görev süreleri ise bakanın görev süresiyle sınırlı olacak. Gerektiğinde müşavirler görev süreleri dolmadan da görevden alınabilecek.

UZMAN VE UZMAN YARDIMCISI ATAMALARI CUMHURBAŞKANLIĞI KARARNAMESİYLE

Bazı kurumların merkez teşkilatlarında uzman ve uzman yardımcısı istihdamı, Cumhurbaşkanlığı kararnameleri doğrultusunda gerçekleştirilebilecek. Düzenleme kapsamında Yükseköğretim Kurulu (YÖK), Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK), Genelkurmay Başkanlığı ve kuvvet komutanlıkları da yer alıyor.

BTK VE KİK PERSONELİNE SİYASİ YASAK

Yeni yasayla birlikte Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) ile Kamu İhale Kurumu (KİK) gibi üst kurullarda görev yapacak personellere siyasi kısıtlama getirildi. Bu kapsamda, söz konusu kurullarda görev alacak kişilerin siyasi partilerin yönetim ve denetim organlarında görev yapmamış ya da halihazırda bu görevlerde bulunmuyor olması şart koşuldu.

GEREKSİZ 112 ÇAĞRILARINA AĞIR CEZA

Düzenleme kapsamında, 112 Acil Çağrı Merkezi’ne yapılan gereksiz çağrılar için de yaptırımlar devreye alındı. Buna göre, hattı gereksiz yere arayan kişilere 1500 TL idari para cezası uygulanacak. Eğer olay yerinde yapılan tespitte ihbarın asılsız olduğu belirlenirse ceza 15 bin TL’ye kadar çıkabilecek. Söz konusu cezaları il valilikleri uygulayacak.