DEM Parti Mardin Milletvekili George Aslan’ın TBMM Genel Kurulu’nda yaptığı konuşma, Meclis'te tansiyonun yükselmesine neden oldu. Aslan’ın, 1915 olaylarına ilişkin “soykırım” ifadesini kullanması ve dönemin yöneticileri hakkında sarf ettiği sözler tartışmalara yol açtı.
“FAİLLERİN ADLARI PARKLARA, OKULLARA VERİLİYOR”
Bazı Kanun ve KHK’lerde değişiklik öngören teklifin görüşmeleri sırasında söz alan Aslan, 1915'te Hristiyan halklara yönelik bir soykırım yaşandığını iddia etti. Konuşmasında, “1915 döneminde Hristiyan halklara yönelik yaşanan soykırıma yönelik samimi bir yüzleşme beklerken, aksine faillerin isimleri kamusal alanlara, sokaklara, parklara, okullara verilmekte ve anıtları dikilmektedir” ifadelerini kullandı.
Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’ın Altındağ ilçesinde Talat Paşa adına bir anıt yaptığını söyleyen Aslan, “1915'te öldürülen, sürgüne gönderilen ve malları gasp edilen Ankara Sancağı'ndaki on binlerce Ermeni için bir anıt dikilmesi gerekirken, onların ölüm emrini veren biri için anıt dikilmesini kabul etmiyoruz” dedi.
“KAHRAMAN DEĞİL, KATİLLER”
Konuşmasının devamında Osmanlı’daki Hristiyan nüfusa değinen Aslan, “1915’de Osmanlı nüfusu 13 milyondu ve bunun yaklaşık üç milyonu Ermeni, Rum ve Süryanilerden oluşuyordu. Bugün 2025 yılındayız, aradan 110 yıl geçti. Türkiye’nin 86 milyonluk nüfusu içinde Hristiyanlar neden yalnızca on binlerle ifade ediliyor? Bu insanların başına ne geldi? Sorduğum bu soruya yanıt verilmiyor” diyerek tepkisini dile getirdi.
Aslan, “Bazı kişiler bir halk için kahraman olabilir ama başka halklar için bu insanlar kahraman değil, birer katildir” diyerek konuşmasını sürdürdü.
BİNGÖL’DEN UYARI: SOYUT KAVRAMLARLA İTHAM EDEMEZSİNİZ
TBMM Başkanvekili Tekin Bingöl, Aslan’ın açıklamaları üzerine söz alarak uyarılarda bulundu. Bingöl, “Sayın Aslan, ithamda bulunurken somut, ayakları yere basan, ciddi ifadeler kullanmalısınız. Soyut kavramlarla insanları itham etme hakkınız yok. Ayrıca, söz konusu anıt Talat Paşa için değil, Gar katliamına ilişkin olarak dikilmiştir. Lütfen araştırarak konuşun” dedi.
İYİ PARTİ’DEN TEPKİ: “LANETLİYORUM”
Aslan’ın açıklamalarına İYİ Parti sıralarından da sert tepki geldi. İYİ Parti Manisa Milletvekili Şenol Sunat, kürsüye çıkarak, “Bu kürsüye çıkan bazı partilerin mensupları tarihi çarpıtarak ve Türk milletine iftira atarak konuşmamalıdır. Bu yüzden buraya çıkan kişiyi lanetliyorum” dedi.
Sunat, “Ne Talat Paşa’ya ne de sözde Ermeni soykırımı iddialarına Türk milleti asla itibar etmez. Bu iftiralar, emperyalist güçlerin sizlerin zihnine yerleştirdiği kurgu ifadelerden ibarettir” sözleriyle konuşmasını sürdürdü.
MECLİS’TE GERGİNLİK: DİVAN KÂTİBİ SALONU TERK ETTİ
Sunat’ın sözleri üzerine Meclis'teki tartışma daha da alevlendi. Başkanvekili Bingöl, “Lanetliyoruz kelimesi çok ağır bir ifadedir, böyle bir kelime kullanamazsınız” diyerek müdahalede bulundu. Bunun üzerine İYİ Parti Denizli Milletvekili ve TBMM Kâtip Üyesi Yasin Öztürk, Başkanlık kürsüsüne yönelerek masaya vurdu ve “Tarafsız olun, Ermeni soykırımı denmez” diye bağırarak tepki gösterdi. Bingöl’ün, “Divanda bağırma, dışarı çık” şeklindeki uyarısı sonrası birleşime ara verildi.
TBMM Genel Kurulu’ndaki oturum, yaşanan gerilimin ardından kısa bir süreliğine durduruldu.