Maliye Bakanı Rachel Reeves’in istifa edeceğine dair spekülasyonlar, İngiltere mali piyasalarında dalgalanmaya yol açtı. Başta uzun vadeli devlet tahvilleri olmak üzere ülke varlıkları değer kaybetti. Yatırımcılar, ülkenin mali durumu hakkında ciddi endişelere kapıldı.
STARMER’IN BELİRSİZ TAVRI PİYASALARI SARSTI
Satış dalgası, Başbakan Keir Starmer’ın Parlamento’da sorulan soruya Reeves’in bir sonraki genel seçimlerde görevine devam edip etmeyeceğini doğrulamaması üzerine başladı. Starmer’ın yanında oturan Reeves de Starmer’ın konuşması sırasında dolan gözlerini silerken görüldü.
TAHVİL GETİRİLERİNDE SERT YÜKSELİŞ VE STERLİNDE DEĞER KAYBI
İngiltere’nin 30 yıllık tahvillerinin getirisi bir ara 20 baz puandan fazla yükselerek %5,4’ü aştı. Çarşamba günü sterlin, dünyanın en kötü performans gösteren para birimi olarak dikkat çekti ve dolar karşısında %1’den fazla değer kaybederek 1,36 doların altına geriledi. İngiliz hisse senetleri de sert değer kayıpları yaşadı. Yaşanan bu hareketler, 2022’de dönemin Başbakanı Lizz Truss’un yönetiminde yaşanan tahvil piyasası çöküşünü akıllara getirdi.
SİYASİ BELİRSİZLİK TAHVİL PİYASALARINI DAHA DUYARLI HALE GETİRDİ
O dönemin ardından İngiltere siyasetinin tahvil hareketlerine karşı çok daha hassas olduğu görülüyor. Yatırımcıların paniği üzerine Starmer, Reeves’in “uzun yıllar” Maliye Bakanı olarak görev yapmaya devam edeceğini kamuoyuna açıkladı. BBC’ye verdiği demeçte, “O ve ben birlikte çalışıyoruz, birlikte düşünüyoruz. Aynı yolda ilerliyoruz” ifadelerini kullandı.
YATIRIMCILAR GÖREV DEĞİŞİKLİĞİNE KARŞI TEDİRGİN
Yatırımcılar, Reeves’in istifası halinde yerine gelecek kişinin hükümetin mali disiplinine daha az bağlı kalacağı ve bunun borçlanmayı artırabileceği endişesini taşıyor. Pepperstone stratejisti Michael Brown, “Reeves’in yakında görevinden ayrılacağı ve yerine gelecek kişinin mali kuralları önemli ölçüde gevşeteceği tahmin ediliyor” yorumunda bulundu.