Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi (TES) kapsamında çalışanların maaşlarından düzenli kesinti yapılması planlanıyor. Orta Vadeli Program’da yer alan düzenlemeye göre, hâlihazırda uygulanan Otomatik Katılım Sistemi’nin (OKS), işveren katkısının da eklendiği ikinci basamak bir emeklilik modeline dönüştürülmesi hedefleniyor.
Yeni modelde, Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) kapsamındaki yatırım fonlarının yeniden yapılandırılması, OKS katılımcılarının BES fonlarına erişebilmesi ve kesinti yapısının daha sade hale getirilmesi amaçlanıyor.
TES TAKVİMİ SÜREKLİ ERTELENİYOR
Sosyal Güvenlik Uzmanı İsa Karakaş, TES’in hayata geçirilmesi için ilk etapta 2024 yılının işaret edildiğini, ancak sürecin önce ertelendiğini, ardından uygulamanın 2026’ya bırakıldığını hatırlattı. Karakaş, yaşanan bu ertelemelerin sistemin uygulanabilirliğine yönelik ciddi soru işaretleri oluşturduğunu ifade etti.
“ASGARİ ÜCRETLİ AÇLIK SINIRININ ALTINDA”
Karakaş, TES’in önündeki en büyük engelin mevcut ekonomik koşullar olduğuna dikkat çekti. Tasarruf odaklı bu modelin, mevcut şartlarda ne çalışanlar ne de işverenler açısından taşınabilir bir yük olmadığını vurguladı.
Asgari ücretlinin hâlihazırda açlık sınırının 3 bin 149 TL altında yaşam mücadelesi verdiğini belirten Karakaş, açlık sınırının 31 bin 224 TL seviyesinde olduğunu hatırlattı.
“İŞÇİNİN MESAJI NET”
Mevcut yüzde 15’lik kesintilere ek olarak yüzde 3 oranında TES kesintisi yapılması halinde maaşın 27 bin 84 TL’ye düşeceğini belirten Karakaş, çalışanların tepkisini şu sözlerle dile getirdi:
“İşçinin mesajı net. Nefes alamıyoruz, bir kuruş bile eksiltemeyiz.”
İŞVEREN YÜKÜ ALARM VERİYOR
İşveren cephesinde de maliyetlerin sürdürülemez boyutlara ulaştığını ifade eden Karakaş, mevcut prim yükünün zaten yüksek olduğuna dikkat çekti. Ocak 2026 itibarıyla SGK ve işsizlik primi oranlarının yüzde 38,75’e yükseltildiğini anımsatan Karakaş, TES’in devreye girmesi halinde bu oranın yüzde 44,75’e kadar çıkabileceğini söyledi.
Ayrıca imalat dışı sektörlerde uygulanan prim indiriminin yüzde 5’ten yüzde 2’ye düşürülmesinin de işveren üzerindeki baskıyı artırdığına işaret etti.
TES HAYATA GEÇER Mİ?
Tarafların rızası olmadan hayata geçirilecek bir düzenlemenin refah değil, huzursuzluk doğuracağını vurgulayan Karakaş, mevcut ekonomik şartlar altında Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi’nin 2026 yılında dahi yürürlüğe girme ihtimalinin oldukça düşük olduğunu dile getirdi.