Korkusuz

Kuru fasulye

Kuru fasulye
Meslek büyüğü gazeteci abilerimiz.

Eskiden...

Yarın ne yazacaksın diye sorulduğunda...

Kuru fasulyenin faydalarını anlatacağım, derlermiş.

Şaka bir yana...

Ben bugün size gerçekten kuru fasulyeyi anlatacağım.

★★★

Atatürk’ün aşçısı Halil Atay, Atamızın en sevdiği yemeğin kuru fasulye olduğunu söylemiş.

Hatıralardan da biliyoruz.

Öğrencilik yıllarından beri yemekte kuru fasulye oldu mu keyiflenirmiş.

Yanına mutlaka beyaz pilav.

Atatürk uzun Çankaya sofralarında genelde pek bi şey yemezmiş. Geç saatte sofradan kalkmasına yakın “Benim kuruyu hazır et çocuk” dermiş.

Yatmadan önce bir tabak kuru fasulyesini yermiş.

Günümüzde doktorların asla yapmayın dediği şey.

Uyumadan hemen önce yemek yemek. Üstelik gazlı ve sindirimi zor olduğu bilinen Kuru Fasulye.

Gazi, kuru fasulye alışkanlığından bir türlü vazgeçmemiş.

★★★

Elime yeni çıkmış bir kitap geçti.

Gazeteci dostumuz Ali Ekber Yıldırım’ın son kitabı.

(Yeni Tarım Düzeni-Sia Yayınları)

Ali Ekber kitabında tarımdaki son durumu harika özetlemiş. Sadece bizde değil Dünya tarımı ne durumda o kadar güzel anlatmış ki.

Kuru Fasulye’ye odaklandığım için o bölüme baktım.



★★★

Kuru fasulye... Dünya’da ekimi en çok yapılan bakliyat ürünüymüş.

23 milyon ton.

Peki en büyük üretici kim?

Bir pasifik ülkesi Mynmar.

Dünyadaki fasulyenin 1/5’i orada üretiliyor.

★★★

Peki ya biz...?

Kişi başına yıllık 3 kilo fasulye yiyoruz ama üretimimiz dünya üretiminin yüzde biri...

Sadece 235 bin ton.

Milli yemeğimiz...

Zengin yoksul hiç fark etmez hemen herkesin tutkunu olduğu Kuru Fasulyemizi bize yetecek kadar bile üretemiyoruz.

Şimdi sıkı durun...

2018’de 39 bin ton fasulye ithal etmişiz.

2019’da 28 bin ton...

2020’de ise 21 bin ton.

Peki nerden ithal ediyoruz?

Kanada’dan...

Dünyanın bir ucundan kuru fasulye getirtiyoruz iyi mi?

Kuru fasulye ithalatına 23 milyon dolar ödemişiz...

★★★

Erich Maria Remarque’ün ünlü klasiği “Garp Cephesinde Yeni Bir şey Yok” romanında savaşın en vazgeçilmez besini fasulyedir.

Hatta Römork gaz yapan bu bakliyata gönderme de yapar.

“Her fasulye tanesi, bir musiki namesi”

★★★

Peki fasulye neden gaz yapar?

Gastroentrolog hocalarımızdan öğrendiğimize göre içinde değişik bir şeker molekülü varmış.

Oligosakkarit!

Demiri bile parçalayan mide ve bağırsağımız ne hikmetse bu Oligo’yu parçalayamazmış.

Bağırsakta reaksiyon oluşurmuş.

Ve al sana...

Musiki namesi...

★★★

Fasulye yedikten sonra gazdan şikayet ediyorsanız, fasulyeyi haşlarken kaşığın ucuyla kekik ya da kimyon atın...

Yedikten sonra gazın çok çok azaldığını göreceksiniz.

★★★

Peki en güzel Kuru’yu kim yapar?

İstanbul’da hakikaten açık ara Hüsrev...

Rize Çayeli’nden taşan lezzet İstanbul’da Gayrettepe’ye geldi.

Tek tabak asla yetmez.

Çayeli’ndeki dükkanları da halen açık.

Ama fasulye Erzurum İspir’den...

İspir’in fasulyesi neden bu kadar ünlü yiyince anlıyorsunuz.

★★★

Vedat Milör ağabeyimiz henüz topa girmedi...

Ama kuru fasulye en çok bulgurla mı yoksa beyaz pilavla mı gider?

Lokantacıların ve ustaların son kararı beyaz pilav.

★★★

Canınız çekti biliyorum.

Şöyle beyaz pilavlı bir kuru...

Yanında mis gibi bir turşu...

Gazını mazını düşünmeyin bol bol yiyin diyeceğim...

Ama bu zamlardan sonra o da zor yahu....