Merkez Bankası'nın yeniden bir hafta vadeli repo ihalesine dönmesiyle piyasadaki fonlama faizi yüzde 37 seviyesine geriledi. Faizlerde yaşanan 300 baz puanlık düşüşün ardından gözler, bankaların kredi faizlerinde yapacağı değişikliklere çevrildi.
Kamu bankalarından kredi faizlerine ilişkin ilk mesajlar gelirken, bankaların yeni fonlama koşullarına paralel olarak kredi faizlerinde indirime gitmesi bekleniyor.
İŞ DÜNYASI KREDİ FAİZLERİNDE İNDİRİM BEKLİYOR
Diyarbakır'da düzenlenen toplantıda Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ile Ziraat Bankası, Halkbank ve VakıfBank genel müdürleri bir araya geldi.
Toplantının gündem başlıklarından biri, Merkez Bankası'nın faiz indiriminin ticari kredi faizlerine ne ölçüde yansıyacağı oldu.
Hisarcıklıoğlu, bankacılık sektöründen faiz indirimlerinin kredi maliyetlerine gecikmeden yansıtılmasını talep etti. Merkez Bankası'nın hafta başında piyasayı yeniden yüzde 37 faiz oranından fonlamaya başladığını hatırlatan Hisarcıklıoğlu, bunun 3 puanlık bir faiz indirimi anlamına geldiğini belirtti.
İş dünyasının kredi faizlerinde de benzer bir düşüş yaşanması yönündeki talebinin banka genel müdürleri tarafından olumlu karşılandığı aktarıldı.
KAMU BANKALARINDAN PAZARTESİ İÇİN İNDİRİM SİNYALİ
VakıfBank Genel Müdürü Osman Arslan ise kredi faizlerinde indirime gidileceğini açıkladı.
Arslan, kamu bankalarının pazartesi gününden itibaren kredi faizleri dahil "pazartesiden itibaren tüm faiz oranlarında 2 ila 3 puanlık indirim yapacaklarını" söyledi.
Böylece Merkez Bankası'nın fonlama maliyetindeki düşüşün kamu bankalarının kredi faizlerine kısa sürede yansıması bekleniyor. İndirimin ticari kredilerin yanı sıra diğer kredi türlerine nasıl yansıyacağı ise pazartesi günü netlik kazanacak.