SÖZCÜ'den Özgür Cebe'nin haberine göre; İktidar kanadı, “Terörsüz Türkiye” sürecinde yeni bir adım için düğmeye bastı. Irak’taki bir ören yerinde PKK’lı teröristlerin düzenlediği silah bırakma gösterisinin ardından, DEM Parti İmralı Heyeti’nin hem teröristbaşı Abdullah Öcalan hem de Adalet Bakanı Yılmaz Tunç ile görüştüğü öğrenildi.

Süreçte atılacak adımların ele alındığı görüşmelerin ayrıntıları ortaya çıkmaya başladı. Adli yılın açılacağı 1 Eylül ve TBMM’nin yeni yasama dönemine girmesiyle birlikte, ilk olarak Türk Ceza Kanunu’nun (TCK) 314. maddesi ile Terörle Mücadele Kanunu’nun (TMK) 7/2 maddelerinde revizyona gidilmesi planlanıyor. Bu maddeler sırasıyla “silahlı terör örgütü üyeliği” ve “terör örgütü propagandası”nı düzenliyor.

SUÇLARIN KAPSAMI YENİDEN TANIMLANACAK

Belirli bir tarihe kadar işlenmiş suçların ve kesinleşmiş mahkûmiyet kararlarının infazlarının durdurulmasına yönelik önemli değişiklikler yapılması hedefleniyor. Bu kapsamda, etkin pişmanlık hükümlerini düzenleyen TCK 221. maddenin de genişletilmesi gündemde.

Halihazırda madde, “Bir suçun işlenişine iştirak etmeksizin kendiliğinden örgütten ayrıldığını ilgili makamlara bildirenler hakkında cezaya hükmolunmaz” ifadesini içeriyor. Yeni çalışmayla bu düzenlemenin, suça bulaşmış kişileri de kapsayacak şekilde genişletilmesi ve belirli oranlarda ceza indirimi getirilmesi planlanıyor.

1500 KİŞİYİ KAPSAYACAK, PARTİ YÖNETİCİLERİ DE LİSTEDE

Olası değişikliklerden, Yargıtay tarafından haklarında kesinleşmiş mahkûmiyet kararı verilen yaklaşık 1500 firarinin yararlanabileceği değerlendiriliyor. Bu kişiler arasında kapatılan DTP, BDP ve HDP’nin üst düzey yöneticileri de bulunuyor. Firarilerin büyük çoğunluğunun Irak’ın kuzeyinde ve Avrupa’da yaşadıkları tespit edildi. Ayrıca eyleme katılmayan bazı PKK’lıların da sürece dahil edilmesi öngörülüyor.

SİLAHLI TERÖRİSTLERE DE KAPI AÇILIYOR

Gündeme alınması planlanan bir diğer başlık ise TCK’nın 302. maddesi. “Devletin birliğini ve bütünlüğünü bozmak” suçunu kapsayan bu düzenleme ile 765 sayılı eski TCK’daki 125. maddenin de revize edilmesi bekleniyor. Bu madde, “Devletin hâkimiyeti altındaki toprakların bir kısmını devlet idaresinden ayırmak ve bağımsız bir Kürdistan devleti kurmak için vahim nitelikte silahlı eylemlerde bulunmak” suçunu kapsıyor.

Bu iki maddedeki değişikliklerin de yasalaşması halinde, silahlı teröristlerin de geri dönüşlerinin önü açılacak.