AA-Güney Kore’de, 3 Aralık’ta ilan edilen sıkıyönetimle ilgili yürütülen soruşturma kapsamında, Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol için tutuklama talep edildi. 

Yonhap haber ajansına aktardığına göre, "ayaklanma" ve "görevi kötüye kullanma" şüphesiyle yürütülen soruşturmada, Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol'un tutuklanması için Seul Batı Bölge Mahkemesi'ne başvuru yapıldı. Yolsuzluk Soruşturma Ofisi (CIO), Emniyet Genel Müdürlüğü ve Savunma Bakanlığı’nın ortak yürüttüğü soruşturmada Yoon’un üç kez ifadeye çağrıldığı ancak yanıt vermediği belirtildi.

Yoon’un avukatı Yun Gap-geun, CIO’nun "ayaklanma" suçlaması için yetkili olmadığını savunarak, yasal itirazlarda bulunacaklarını açıkladı. 

Güney Kore tarihinde, görevdeki bir devlet başkanı hakkında yapılan ilk tutuklama talebi olarak kayıtlara geçti.

SIKIYÖNETİM KRİZİ 

Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol, 3 Aralık'ta yaptığı televizyon konuşmasında, "muhalefetin devlet karşıtı faaliyetlere karıştığı" gerekçesiyle sıkıyönetim ilan etti. Yoon, sıkıyönetimin "Kuzey Kore yanlısı grupları etkisiz hale getirmek ve anayasal düzeni korumak" amacıyla alındığını savundu. Ancak karar, parlamentoda yapılan oylamada 190 milletvekilinin oyuyla kaldırıldı ve Bakanlar Kurulu tarafından da onaylanarak hükümsüz hale getirildi.

Sıkıyönetim ilanıyla birlikte Savunma Bakanlığı, orduyu teyakkuz haline geçirdi ve sıkıyönetim birlikleri Ulusal Meclis binasına konuşlandı. Ancak muhalefet partilerinin girişimiyle yapılan acil oturumda sıkıyönetim kararı kaldırıldı. Bunun üzerine Yoon, Bakanlar Kurulunu toplayarak sıkıyönetimi sona erdirdiğini duyurdu.

Ana muhalefetteki Demokrat Parti ve diğer muhalefet partileri, sıkıyönetim kararını anayasaya aykırı bularak Yoon'un azli için Meclise önerge sundu. 7 Aralık'taki ilk oylamada nitelikli çoğunluk sağlanamadı, ancak 14 Aralık'ta yapılan ikinci oylamada azil önergesi kabul edildi. Meclis tarafından görevden uzaklaştırılan Yoon, Anayasa Mahkemesi'nin kararına kadar görevden geçici olarak alındı ve yerine Başbakan Han Duck-soo vekalet etmeye başladı.

27 Aralık'ta Meclis, vekaleten görev yapan Başbakan Han Duck-soo için de azil kararı aldı. Bu kararın ardından devlet başkanlığına vekalet, Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı Choi Sang-mok’a geçti.

Güney Kore'deki bu siyasi kriz, modern tarihte ilk kez bir Devlet Başkanı'nın sıkıyönetim ilanından dolayı görevden uzaklaştırılması ve sonrasında üst düzey yetkililerin peş peşe azledilmesiyle derinleşmiş durumda.