Solar Orbiter gözlem uydusu, Güneş'i, şimdiye kadar farklı tekniklerle çekilmiş en net görüntüsünü çekti. 

Avrupa Uzay Ajansı'nın (ESA) Solar Orbiter gözlem uydusu, Güneş'in görünür yüzeyine ait şimdiye kadarki en yüksek çözünürlüklü görüntüleri elde etti. Bu görüntüler, yıldızın manyetik alanı ve yüzey hareketlerinin ayrıntılı bir haritasının çıkarılmasına olanak sağladı.

ESA'nın internet sitesinde yer alan açıklamaya göre, Solar Orbiter, görüntüleme araçlarının iki tanesini kullanarak 74 milyon kilometre uzaklıktan Güneş'in fotosferine ait 4 farklı yüksek çözünürlüklü görüntü elde etti.

Açıklamada, 22 Mart 2023'te çekilen görüntülerde, Güneş'in en üst katmanında bulunan Görüntülerde, Güneş'in plazma (iyonize gaz) akışı, yüzeyindeki güneş lekeleri ve patlamalar net bir şekilde gözlemlenebildi. 

Bu görüntüler, Güneş'in fotosferine ait en yüksek çözünürlüklü tam görünümlerini sunarak, yıldızın karmaşık manyetik alanı ve yüzey hareketlerini ayrıntılı bir şekilde haritalamayı mümkün kıldı.

Güneş'in bu kadar yakın ve yüksek çözünürlükteki görüntülerinin kaydedilmesi, heliofizikçilere, yıldızın manyetik aktivitesini daha iyi anlamada önemli bir katkı sağlayacak.

ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) tarafından desteklenen ESA'nın Solar Orbiter gözlem uydusu, Güneş hakkında daha fazla bilgi edinmek amacıyla 2020 Şubat ayında ABD'nin Cape Canaveral Uzay Üssü'nden fırlatılmıştı.

Sensörler ve kameralarla donatılmış olan bu uydu, Güneş'e 42 milyon kilometre kadar yaklaşarak, yıldızın manyetik hareketliliği gibi pek çok bilinmeyeni keşfetmeyi hedefliyor.