Korkusuz

Geçmiş bayramın kutlu olsun Hasan!..

Geçmiş bayramın kutlu olsun Hasan!..
24 Temmuz basın bayramıydı!.. Pazar gününe denk geldiği için yazı günüm değildi. Pazartesi günü klavyenin başına geçince saatlerce düşündüm, uğradığımız haksızlıkları kaleme alayım diye. Doğrusunu söylemek gerekirse elim varmadı.  Evi, arabası ve banka hesabına haciz konulan bir gazeteci olarak, borç harç kanuni yükümlülüklerimi yerine getirmeme rağmen  maruz kaldığım son mağduriyeti de haykırmayı  çok istedim. Vazgeçtim... “Haber ve bilgi vermek yerine, sürekli ağlıyor. Sürekli kendi sıkıntıları ile bizi meşgul ediyor” dersiniz diye!..

“Olur mu öyle şey” dediğiniz duysam da inanmam. Çünkü, ahalinin gerçek basına ve de gerçek gazetecilere ne kadar sahip çıktığı ortada!.. Dün, Osmaniye’deki ‘Sığınmacı kampından kaçan Afganların’ haberini yapan  yerel gazeteci Hasan Tolga Balcılar’ın tutuklandığı haberini okuyunca artık farz oldu... Neymiş, Balcılar’ın tutuklanma gerekçesi?.. Hasan Tolga Balcılar, Cevdetiye ilçesinde bulunan sığınmacı kampında kalan yüzlerce Afgan, Suriyeli ve Pakistan uyruklunun, tel örgüleri keserek kaçtığını öne sürmüş ve görüntüler yayınlamış.

Geçmiş bayramın kutlu olsun Hasan Tolga Balcılar!.. Tanrı, sana ve bizim gibilere nice böyle mutlu bayramlar nasip etsin!..

Eyy ahali, duaya ‘amin’ mi dediniz?..

O zaman, CHP Eskişehir milletvekili, gazeteci kökenli değerli arkadaşım Utku Çakırözer’in her ay düzenli olarak hazırladığı Türkiye’deki basın ve ifade özgürlüğü alanındaki ihlalleri içeren  ‘Basın Özgürlüğü Raporu’na bir daha göz atalım:

Utku Çakırözer’in hazırladığı rapora göre, yılın ilk 6 ayında gazeteciler 350 kez hakim karşısına çıkarken, 56 gazeteci gözaltına alında, 23 gazeteci tutuklandı. Onlarca haber sitesi ile yüzlerce haber erişime engellendi.

★★★

Dünya Basın Özgürlüğü sıralamasında 180 ülke arasında 149’uncu sırada olan Türkiye’de “24 Temmuz Basın Bayramı ve basında sansürün kaldırılışın yıldönümü”  kutlandı!.. Hem de en baba ağızlardan çıkan resmi kutlama mesajlarıyla!.. Öyle mi?.. Çakırözer’in hazırlamış olduğu rapora göre; işte yılın ilk 6 ayında basınımızın mutluluk tablosu:

-Yılın ilk 6 ayında hakim karşısına çıkan gazetecilerden Reyhan Çapan 1 yıl 6 ay, KORKUSUZ Gazetesi yazarı Memduh Bayraktaroğlu 1 yıl 2 ay, Elif Çetiner 1 yıl 8 ay, Mehmet Arslan ve Abdurrahman Gök 3 yıl 22 gün hapis cezasına çarptırıldı.

- Katıldığı bir programdaki ifadeleri nedeniyle ‘Cumhurbaşkanına hakaret (TCK 299)’ iddiasıyla yargılanan Sedef Kabaş, 49 gün tutukluluğun ardından 2 yıl 4 ay hapis cezasına çarptırıldı. Gazeteci İbrahim Haskoloğlu 8 günlük tutukluluğun ardından tahliye edildi.

- Libya’da şehit olan MİT mensubunun cenaze törenini haberleştirdikleri için yargılanan daha önce altı ay tutuklu kalan gazeteciler Barış Pehlivan, Murat Ağırel ve Hülya Kılınç, haklarında verilen cezaların kesinleşmesi üzerine Şubat ayında tutuklanarak yeniden cezaevine gönderildi. Gazeteciler infaz yasası düzenlemeleri ile serbest kalabildi.

- Ses Kocaeli gazetesi imtiyaz sahibi Güngör Arslan işyerinde silahlı saldırı sonucu hayatını kaybetti.

– Kayseri’de Deniz Postası TV binası 50 kişilik grup tarafından basıldı, televizyon çalışanları saldırıya uğradı.

– Ordu Yön Gazetesi internet sayfasında yayınlanan bir haber nedeniyle imtiyaz sahibi Osman Şahin’in ofisini polis bastı, Şahin’e haber kaynağını açıklaması baskısı yapıldı.

– İstanbul’da Halk TV programcısı Levent Gültekin’e 25 kişinin sopalı saldırısıyla ilgili davada mahkeme sanıkların ‘sosyal ilişkilerini dikkate alarak’ cezada indirime gitti. 11 ay hapis cezası verilen sanıklar bir gün dahi cezaevinde kalmadı.

– Katıldığı bir televizyon programında gazetecileri tehdit eden AKP’li Kozlu Belediye Başkanı Ali Bektaş’a bin 380 lira adli para cezası verildi.

★★★

– AKP Genel Başkanı Tayyip Erdoğan’ın eski avukatı Mustafa Doğan İnal hakkındaki iddiaları ilişkin yazılar nedeniyle gazeteciler Barış Terkoğlu ve Can Bursalı ile Independent Türkçe’ye, 100’er bin liralık manevi tazminat davası açıldı.

– SÖZCÜ yazarı Yılmaz Özdil hakkında 1 milyon TL’lik tazminat davası açıldı.

– Uluslararası Savunma Danışmanlık İnşaat Sanayi ve Ticaret A.Ş (SADAT), Evrensel gazetesi ve gazeteci Yusuf Karadaş’a köşe yazısı nedeniyle 25 bin TL manevi tazminat talebiyle dava açtı.

– SÖZCÜ yazarı Çiğdem Toker tamamen belgeli ‘İBB’den Vakıflara Hizmet Raporu’ başlıklı yazısı nedeniyle 30 bin lira tazminat cezasına mahkum oldu.

- SÖZCÜ Gazetesi muhabiri Erdoğan Süzer hakkında, Hazine arazilerinin özelleştirme yoluyla satılacağına ilişkin haberi nedeniyle bir vatandaş tarafından CİMER’e yapılan şikayet üzerine savcılık tarafından soruşturma açıldı, ifadeye çağrıldı.

★★★

Duruun, daha bitmedi!..

– Basın İlan Kurumu’nun gazetelere haksız bir şekilde verdiği ilan durdurma cezaları Anayasa Mahkemesi’nden (AYM) döndü. AYM; Evrensel, BirGün, Cumhuriyet ve SÖZCÜ gazetelerinin BİK tarafından verilen kesme cezalarına dair yaptıkları bireysel başvuruları, toplu olarak değerlendirerek ‘hak ihlali’ kararı verdi. AYM kararına rağmen BİK ilan kesme cezalarını sürdürdü. 2019 yılından bu yana Basın İlan Kurumu’ndan ilan alamayan Evrensel Gazetesi’ne yılın ilk 6 ayında 5 gün ilan kesme cezası, 21 bin lira para cezası verildi.

– RTÜK üyesi İlhan Taşçı’nın araştırmasına göre, RTÜK 6 ay içerisinde KRT TV’ye 5, Tele1’e 9, Halk TV’ye 8, Flash TV’ye 4, FOX TV’ye 4 kez olmak üzere toplam 30 kez ceza kesti. Kesilen idari para cezalarının toplamı 10 milyon TL’yi buldu.

Geçmiş bayramımızı, tekrar en içten dileklerimle tebrik ederim!..

★★★

Ulu Tanrı, tüm şehitlerimizle birlikte Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal ATATÜRK ve onun kahraman silah arkadaşlarına rahmet etsin. Nur içinde yatsınlar. Mekanları cennet olsun.