Ev sahipleri ile kiracılar arasında uzun süredir tartışma konusu olan ‘boş tarihli tahliye taahhütnamesi’ hakkında Adalet Bakanı Yılmaz Tunç önemli açıklamalarda bulundu. Türkiye Gazetesi’ne konuşan Bakan Tunç, kiracıları bu konuda dikkatli olmaları yönünde uyardı.
Son yıllarda birçok kiracı, eve yerleşirken imzaladığı ancak tarih kısmını boş bıraktığı tahliye taahhütnamesi nedeniyle mağdur oluyor. Ev sahipleri, daha sonra belgeye tarih ekleyerek kiracıyı tahliye etmeye çalışıyor. Uzmanlar, boş olarak verilen bu tür belgelerin geçerli sayıldığına dikkat çekerken, Bakan Tunç itiraz yolunun açık olduğunu belirtti.
Tunç, “Hukuk, kiracının ev bulmak için çabaladığı bir zamanda evsiz kalmamak adına her belgeyi imzalayabileceğini göz önüne alıyor. Bu yüzden kira sözleşmesi ile aynı tarihli tahliye taahhütnamesi geçersiz sayılıyor. ‘Kiracı zor durumda’ diyerek onu koruma altına alıyor. Tahliye taahhüdünün, kira kontratından sonra bir tarihte imzalanması gerekiyor” ifadelerini kullandı.
Ayrıca, sonradan tarih eklenen bir tahliye taahhütnamesine karşı itiraz edilebileceğini vurgulayan Tunç, Adli Tıp Kurumu Fizik İhtisas Dairesi’nin, belgenin üzerine eklenen tarihin sonradan mı yoksa aynı anda mı atıldığını tespit edebildiğini belirtti. Kiracıların, böyle bir durumda haklarını savunabilmeleri için belgeyi fotoğraflayarak kayıt altına almalarının önemli olduğuna da dikkat çekti. Ancak bu tespitlerin yüzde yüz garanti sağlamadığını da ekledi.