Ticaret Bakanlığı, emlak ve otomotiv sektörlerinde yaşanan sahtecilik, kayıt dışı faaliyetler ve tüketici mağduriyetlerini önlemek amacıyla devreye aldığı Elektronik İlan Doğrulama Sistemi (EİDS) kapsamındaki saha ve sistem denetimlerini sürdürüyor.

Mevcut düzenlemeler doğrultusunda taşınmaz ilanları; yalnızca mülk sahibi, mülk sahibinin birinci ve ikinci derece kan hısımları, eşi veya resmi olarak yetkilendirilmiş, yetki belgeli emlak işletmeleri tarafından ilan portallarına girilebiliyor. Yetki belgesi bulunmayan emlakçılar ve üçüncü kişiler ise sisteme ilan girişi yapamıyor.

SOSYAL MEDYADAKİ İLAN GÖRSELLERİNE DE EİDS KRİTERİ

Sektör temsilcilerinden gelen talep ve önerileri değerlendiren Ticaret Bakanlığı, emlak işletmelerinin sosyal medya platformlarındaki pazarlama faaliyetlerini de kapsayacak yeni bir teknik altyapı üzerinde çalışıyor.

Türkiye Gazetesi'nde yer alan habere göre Bakanlık, sosyal medya üzerinden yapılacak emlak paylaşımlarında ilan bilgilerinin ve EİDS üzerinden doğrulanmış ilan bağlantısının (linkinin) eksiksiz şekilde yer alması şartıyla görsel kullanımına izin vermeyi planlıyor.

Yeni model kapsamında sosyal medya platformlarında kullanılacak fotoğraf ve videoların, doğrudan EİDS üzerinden doğrulanmış resmi ilana ait olması gerekecek. Belirlenen şartların yerine getirilmesi halinde emlak işletmeleri, portallardaki ilgili taşınmazlara ait görsel ve videoları sosyal medya hesaplarında mevzuata uygun şekilde paylaşabilecek.