Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın kira sözleşmelerinin dijital ortama taşınması amacıyla başlattığı çalışmalarda yeni bir aşamaya geçildi. Kasım 2024'te ilk fazı tamamlanan projede, kira kontratları e-Devlet üzerinden yapılabilir hale gelmişti. Bugün itibarıyla emlak danışmanları da bu sisteme dahil edildi.
Mevcut uygulamada, taşınmaz sahipleri e-Devlet Kapısı'ndaki "Kira Sözleşmesi İşlemleri" bölümünden sözleşme hazırlayabiliyor, kiracılar ise bu sözleşmeleri onaylayabiliyordu. Hazırlanan sözleşmeler için zaman damgalı barkodlu belgeler oluşturulabiliyor ve e-Devlet üzerinden doğrulama yapılabiliyordu.
Çalışmanın ikinci aşamasında ise sistem, emlakçılar için de erişime açıldı. Tüm Emlak Danışmanları Federasyonu (TED) Başkanı Hakan Akçam, sürecin artık daha kapsamlı bir şekilde yürütüleceğini belirtti.
Akçam, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Kiracı ile ev sahibinin e-Devlet ortamında buluşarak kira kontratını imzalayabildiğini ancak bu sürece emlak danışmanlarının dahil olmadığını" söyledi.
Bugünden itibaren emlakçılar için uygulamanın devreye girdiğini belirten Akçam, şu bilgileri paylaştı:
"Gayrimenkul sahipleri, emlak danışmanına Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünün sisteminden yetki verebilecek. Emlak danışmanı da aldığı yetkiyle, kontratı kiracı adayına elektronik ortamda ulaştırabilecek. Kira kontratı oluşturan emlak danışmanı, barkodlu belge çıkarabilecek. Dolayısıyla, emlak danışmanları mülk sahipleri ile kiracıları bir araya getirerek mesleğini resmi olarak icra edecek."
Sistemin yalnızca dijital kolaylık sağlamadığını, aynı zamanda denetim mekanizmalarını da güçlendirdiğini belirten Akçam, kira artış oranları, kiracının geçmiş kira bilgileri ve oturum süresi gibi verilerin de Bakanlık tarafından tespit edilebileceğine dikkat çekti.
Borçlar Kanunu'na göre kira sözleşmelerinde kefilin ıslak imzası gerektiğini hatırlatan Akçam, bu konuda da teknik çalışmaların sürdüğünü ifade etti.
Akçam ayrıca, sistemin tam anlamıyla etkili olabilmesi için e-Devlet üzerinden kira kontratı yapmanın zorunlu hale getirilmesini önererek şu uyarıda bulundu:
"Kira kontratlarının e-Devlet üzerinden yapılması zorunluluğunun uygulamaya alınması durumunda ev sahibi ile kiracı arasındaki problemlerin birçoğu çözülecek. Böylece dolandırıcılık olaylarının da önüne geçilecek."