Eski CHP Genel Başkanı ve Meclis Başkanı Hikmet Çetin öncülüğünde; Ahmet Hüsamettin Cindoruk, Cahit Karakaş ve Mustafa Kalemli, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun tutuksuz yargılanması için bir çağrı metni yayımladı.
4 eski TBMM Başkanı şu yazıyı kaleme aldı: “Yargının bağımsız olmadığı yerde adaletten, hukuktan, hukukun üstünlüğünden ve güven içinde yaşamaktan söz edilemez.
‘ADRESİ BELLİ’
Yargıya güvenin olmadığı yerde sürdürülebilir bir ekonomiden ve yaşamın hiçbir alanında huzur ve güvenden bahsedilemez. Çağdaş hukuk sistemlerinde olduğu gibi bizim Ceza ve Ceza Muhakemeleri Usulü Kanunlarımızda tutuklama bir ceza olarak değil tedbir olarak düzenlenmiştir. Tutuklama ancak suç işlediği hususunda ciddi kuşkular, somut kanıtlar bulunan, ayrıca kaçma ihtimali olan şüpheliler için öngörülmüş bir tedbirdir.
‘TUTUKSUZ YARGILANMANIN ESAS ALINMASINI İSTİYORUZ”
Sayın Ekrem İmamoğlu bırakın ülkemizi dünya kamuoyunca da tanınan bilinen, makamı ve adresi belli bir şahsiyettir. Böyle bir konumdaki kişinin kaçma ihtimalini kabul etmek mümkün değildir. Biz TBMM geçmiş dönem başkanları olarak, ülkemizin ‘Demokratik hukuk devleti’ olma vasfının ve ekonomisinin daha fazla zarar görmemesi amacıyla tutuksuz yargılanmanın esas alınmasını tüm kamuoyu ile paylaşıyor, herkese saygılarımızı sunuyoruz.”