
Eşimle bu sorunu nasıl aşabiliriz?
SORU:
32 yaşında, engelli çocuk annesi çalışan bir kadınım. Tüm gün çalışıyor evde de çocuğumla ilgilenmek zorunda dalıyorum. Eşimle aynı yatağa girmektense kanepede uyumayı tercih ediyorum. Bu sorunun bir çözümü var mı? M.T./ Adana
CEVAP:
Evlilik ve çift terapisti Willy Passini’nin “Sadakatsiz aşklar” kitabında bahsettiği ‘Çivili yatak sendromu’ bir metafor olarak eşlerden birinin diğerine karşı hissettiği negatif duygular ya da seksüel endişelerden dolayı yakın olmaktan kaçınmasıdır. Uzun süre devam eden çözülmemiş cinsel sorunlar zamanla eşler arasında uzaklaşmaya ve diğer eşten gelen cinsel taleplerin endişe yaratmasına neden olur. Bu endişe çiftin birlikte uyudukları yatağı adeta Hint fakirlerinin çivili yatağı gibi görmesine ve kaçınmasına yol açar. Nasıl ki çivilerle dolu bir yatağa yatmak tedirgin eder ve acı verirse uyumsuz çiftlerde de aynı yatağa birlikte yatmak endişe verici ve acılı olabilir. Bunun çözümü eşlerin birbiri üstünde baskı yaratarak çözüme ulaşmayan denemelere devam etmeleri yerine farklı çözümler aramalarında, gerekiyorsa bir uzmandan destek almalarında yatar.
Neden zamansız sertleşme oluyor?
SORU:
19 yaşında bir gencim. Bazen erotik şeyler düşünürken sertleşme yaşıyorum, bazen de hiçbir sebep yokken sertleşme oluyor, sabahları da sertleşmiş olarak uyanıyorum. Böyle zamansız sertleşmeler beni rahatsız ediyor. Neden böyle oluyor? İ.F./ Konya
CEVAP:
Erkeklerde sertleşme mekanizması aynı olmakla birlikte sertleşme nedenleri çok farklıdır. Bilinen dört çeşit sertleşme vardır. Bunlar psikojenik, refleksojenik, nokturnal ve spontan sertleşmelerdir. Psikojenik sertleşme; görsel, işitsel ve cinsel fantezilerden oluşur. Refleksojenik sertleşme fiziksel temasla yani dokunma, öpme, sevişme ve diğer duyulardan gelen cinsel uyaranlarla sağlanır. Nokturnal sertleşme gece uykuda 7-8 defa oluşan, üreme fizyolojinin devamı için hormonlar ve otonom sinir sistemi tarafından gerçekleşen sertleşmelerdir. Genç erkeklerde hepsi bir arada olabilir. Haftada 1-2 defa mastürbasyon yaparak uyarılma seviyesini azaltabilirsiniz.
Niye seks saatini değiştirmek istiyor?
SORU:
32 yaşında 3 yıldır evli bir kadınım. Eşim son zamanlarda sabahları seks yapmak istiyor ve daha faydalı olduğunu söylüyor. Bu doğru mu? H.F./Ordu
CEVAP:
Sabah dinlenmiş vücut ve zihinle sekse odaklanmak diğer zamanlara göre daha kolaydır. Aynı zamanda erkeklerde testosteron hormonunun en çok salgılandığı saatler sabah saatleridir. Buna ek olarak, sabah saatlerinde yaşanılan seksle güne başlamak çifte mutluluk hormonu salgılatacağı için onları gün boyu mutlu kılar. Sabah seksi, akşam seksine odaklanmış çifte, günün çeşitli saatlerinde seks olabileceğini ve zevk alabileceğini öğreten bir süreçtir. Monotonlaşan cinsel yaşama da renk katar. Ayrıca bu durum metabolizmanın hızlı çalışacağından da bir çeşit sabah egzersizi olarak düşünebilir.