112 Acil Çağrı Merkezi’ne yapılan her ihbar, bir hayat kurtarabilir. Ancak kimi zaman bu hayati hatlar, gerçek dışı çağrılarla meşgul ediliyor. Hem görevli ekiplerin zaman kaybı yaşamasına hem de gerçekten yardıma muhtaç kişilere geç ulaşılmasına sebep olan bu durumun önüne geçmek için yeni bir düzenleme gündemde.

CEZAİ YAPTIRIMLAR NETLEŞTİ

Yeni uygulama kapsamında, 112 Acil Çağrı Merkezi’ni gereksiz yere arayarak görevlilerle konuşan veya çağrı bırakan kişilere 1.500 TL para cezası kesilecek. Daha da önemlisi, yapılan ihbarın sahte olduğunun olay yerine ulaşan ekipler tarafından tespit edilmesi halinde ise 15.000 TL ceza uygulanacak. Aynı kişinin benzer eylemleri tekrarlaması durumunda cezalar kademeli olarak artırılacak.

"ASILSIZ İHBAR YAPANLAR YANDI"

“112 Acil Çağrı Merkezi’ni arayarak asılsız ihbarlarla meşgul edenlere para cezası geliyor. AK Partili Milletvekillerinin imzasını taşıyan ‘Bazı Kanunlar ile 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Başkanlığı’na sunuldu. 32 maddeden oluşmakta olan bu kanun teklifinde 112 Acil Çağrı Merkezi’ni meşgul etmek maksadıyla arayarak 112 Acil Çağrı Merkezi hattındaki görevliyle konuşan veya ısrarlı bir şekilde çağrı bırakan kişilere idari para cezası uygulanacak. Bu uygulama kapsamında 112 Acil Çağrı Merkezi’ni arayarak asılsız yere meşgul eden veya çağrı bırakanlara 1500 TL, yapılan ihbarın asılsız olduğunun olay yerine ulaşan ekipler tarafından tespit edilmesi halinde ise 15 bin TL para cezası kesilecek. Durumun tekrarında ise para cezası katlanacak.”

MİLYONLARCA ÇAĞRI BOŞA GİTTİ

Asılsız çağrıların boyutu düşündüğünüzden çok daha büyük. AKP Grup Başkanı Abdullah Güler, geçtiğimiz yıl kayda geçen yaklaşık 103 milyon çağrının %28,46’sı yani 29 milyonunun asılsız olduğunu belirtti. 2025’in ilk üç ayında ise bu oran daha da yükseldi. Güler, bu tür çağrıların sadece çağrı merkezini meşgul etmediğini, aynı zamanda acil yardım ekiplerinin müdahalelerini geciktirerek hayati kayıplara neden olabildiğini söyledi.

“Hazırlanan Kanun Teklifi ile ilgili detaylı bir açıklamada bulunan AKP Grup Başkanı Abdullah Güler, geçtiğimiz yıl boyunca alınan yaklaşık 103 milyon çağrının yüzde 28,46’sının yani 29 milyonunun, 2025 yılının ilk üç ayında ise alınan 14,6 milyon çağrının yüzde 30’unun meşgul eden çağrılar çıktığını aktardı. Asılsız çağrıların yaklaşık yüzde 1’ini asılsız ihbarların oluşturduğunu söyleyen Güler, bunun, olay yerine intikal eden ekiplerin yapılan ihbarın gerçek dışı olduğunu tespit etmesi durumu olduğunu belirtti. Bu tür ihbarların müdahaleyi geciktirecek telafisi mümkün olmayan can kayıplarına sebep olabildiğini de ekledi.”

AMAÇ: HAYATİ HATLARI KORUMAK

Yasayla birlikte hedef, hem vatandaşları bilinçlendirmek hem de acil hatların amacına uygun kullanılmasını sağlamak. Böylece gerçek ihtiyaç sahiplerine hızlıca ulaşılabilecek ve hayati riskler minimize edilecek.