KORKUSUZ- Düşman donanmalarını bozguna uğratan Mehmetçik Türk’ün gücünü dünyaya gösterdi. 18 Mart 1915’te kazanılan zafer, kurtuluşa giden yolun ilk adımı oldu.
Takvimler Ekim 1914’ü gösterdiğinde, Birinci Dünya Savaşı’na giren Osmanlı Devleti, Batı’nın gözünde ‘Hasta adam’dı. Başını, üzerinde güneş batmayan Büyük Britanya (İngiltere) İmparatorluğu’nun çektiği İtilaf Devletleri’nin tek hedefi, Türk topraklarını bir an önce parçalayıp bölüşmekti.
18 MART’TA SALDIRDILAR
Bu amaçla, İstanbul’u ve boğazları ele geçirip, hem Osmanlı’yı saf dışı etmek hem de Çarlık Rusyasına yardım götürmek amacıyla ilk hedef Çanakkale Boğazı oldu. İngiliz ve Fransız gemilerinden oluşan dünyanın en güçlü donanması, Şubat 1915’de Çanakkale Boğazı’na dayandı. Karşılarında ise vatanı savunmak için kanlarının son damlasına kadar büyük cesaretle savaşmaya hazır Mehmetçik vardı. Geniş çaplı saldırılar, özellikle 19 Şubat ve 25 Şubat’ta şiddetlendi. En güçlü saldırı ise 18 Mart 1915 günü başladı. Türk topçuları saldırılara sert şekilde yanıt verirken, Nusret Mayın Gemisi’nin döşediği 26 mayın, düşman zırhlılarını sulara gömdü. Düşman bozguna uğratıldı. İlk zafer, deniz savaşlarıyla kazanıldı. Ağır bir yenilgiye uğrayan itilaf devletleri, Çanakkale’yi denizden geçemeyeceklerini anlayınca bu kez Gelibolu Yarımadası’na kara çıkarması yaparak saldırıya devam etti.
İngiliz ve Fransız donanması, 25 Nisan’da Gelibolu Yarımadası’nın güneyinde 5 noktaya asker çıkardı. Bu savaşın kaderini ise Bigalı Köyü’ndeki İthiyat Tümeni’nin komutanlığına atanan Mustafa Kemal (Atatürk) belirledi. Henüz 34 yaşında yarbay rütbesindeydi.
Emir beklemeden, birlikleriyle cepheye yetişti. Kahraman Türk askerine “Ben size taaruzu değil ölmeyi emrediyorum” dedi.
77 BİN ŞEHİT
Bu emirle başlayan direniş, 8 ay sonra zaferle taçlandı. Arıburnu’nu, Cesarettepe’yi, Kanlısırt’ı, Anafartalar’ı ve Conkbayırı’nı tuttu. İngiliz ve Anzak birliklerini sahile hapsetti. Mustafa Kemal’in direnişi, Çanakkale Kara Savaşı’nın kaderini belirledi. İngiliz ve Fransız güçleri, 20-21 Aralık’ta Gelibolu’ya çıkardıkları birliklerini tahliye ederek geldikleri gibi gittiler. Çanakkale’de 77 bin Mehmetçik şehit oldu.
50 bin İngiliz ve Fransız askeri öldü. 15 gemi batırıldı. 11’i İngilizlere, 4’ü Fransızlar’a aitti.
DESTAN YAZDIK
Vatanını korumak için cesaret ve kahramanlıkla savaşan Mehmetçik, “Çanakkale Geçilmez” sözünü tarihe altın harflerle yazdırdı. Bir ulusun kaderini değiştiren Çanakkale’deki kahramanlık destanı, Milli Mücadeleye giden yolda Kurtuluş Savaşı’nın kıvılcımını ateşledi. Bugün, 18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi’nin 110. yıl dönümü... Çanakkale’de, tüm imkansızlıklara rağmen vatan için canları pahasına savaşan Mustafa Kemal Atatürk ve askerlerini saygıyla, minnetle ve duayla anıyoruz...