DİSK/Birleşik Metal-İş Sınıf Araştırmaları Merkezi (BİSAM), Haziran 2025 dönemine ilişkin açlık ve yoksulluk sınırı verilerini kamuoyuyla paylaştı. Rapora göre, dört kişilik bir ailenin sağlıklı ve dengeli beslenebilmesi için yapması gereken aylık harcama tutarı 25 bin 811 TL’ye ulaştı.

DÖRT KİŞİLİK AİLENİN AÇLIK SINIRI 25 BİN 811 TL

BİSAM’ın hesaplamalarına göre, dört kişilik bir ailenin sağlıklı beslenmesi için gerekli olan açlık sınırı 25 bin 811 TL olarak belirlendi. Aile fertlerine göre yapılan aylık harcama ihtiyaçları ise şöyle sıralandı:

-Yetişkin bir erkek için 7 bin 265 TL

-Yetişkin bir kadın için 6 bin 923 TL

-15-18 yaş arası bir genç için 7 bin 161 TL

-4-6 yaş arası bir çocuk için 4 bin 462 TL

YOKSULLUK SINIRI 89 BİN 282 TL’YE ÇIKTI

Barınma, sağlık, eğitim, ulaşım ve diğer temel ihtiyaçlarla birlikte değerlendirildiğinde dört kişilik bir ailenin yoksulluk sınırı ise 89 bin 282 TL olarak gerçekleşti.

TEK BAŞINA YAŞAYAN BİR KİŞİNİN YOKSULLUK SINIRI 41 BİN 857 TL

Raporda, yalnız yaşayan bir bireyin yaşamını sürdürebilmesi için yapması gereken toplam harcama tutarı da yer aldı. Buna göre:

“Tek başına yaşayan bir kişinin sağlıklı ve dengeli beslenmesi için yapması gereken mutfak harcamaları ile yaşamını idame ettirmek için yapması gereken barınma, ulaşım, eğitim, sağlık vb. harcamalarının toplam tutarı ise en az 41 bin 857 lira oldu.”

GÜNLÜK HARCAMA GEREKSİNİMİ 860 TL’YE YÜKSELDİ

BİSAM verilerine göre, Haziran 2025 itibarıyla günlük harcama gereksinimi 860 TL’ye ulaştı. Günlük gıda harcama kalemleri içinde en yüksek maliyet grupları ise şu şekilde sıralandı:

-Meyve ve sebze: 288,4 TL

-Süt ve süt ürünleri: 207,79 TL

-Et, tavuk ve balık: 161,83 TL

-Ekmek: 71,43 TL

-Katı ve sıvı yağ: 41,02 TL

-Yumurta: 13,12 TL

-Şeker, bal, reçel, pekmez: 19,42 TL

MEYVE VE SEBZE GÜNLÜK HARCAMANIN YÜZDE 33,5’İNİ OLUŞTURUYOR

Meyve fiyatlarındaki artış dikkat çekerken, meyve-sebze grubu günlük 288 TL’lik harcama gereksinimiyle gıda harcamalarında ilk sıraya yerleşti. BİSAM raporunda şu bilgilere yer verildi:

“Meyve-sebze günlük 288 liralık harcama gereksinimi ve yüzde 33,5'lik oranı ile ilk sıraya oturdu. Et, yumurta ve kurubaklagil yüzde 24,9 ile ikinci sıradayken, süt ve süt ürünleri grubunun payı yüzde 24,2 oldu. Ekmek ve tahıl grubunun toplam içindeki payı yüzde 10,43, diğer gıda harcamalarının toplam içindeki payı ise yüzde 7 oldu.”