MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin, milletvekilleriyle yaptığı bir toplantıda "Cumhurbaşkanı'nın iki yardımcısı olsun, biri Kürt, diğeri Alevi olsun" önerisi içinde yer alan iddiası siyasette tartışma yarattı. Gazeteci İsmail Saymaz'ın MHP'den bu öneriye ilişkin önerisi henüz resmi olarak yalanlamadı.
MHP lideri Bahçeli'nin, Kürt ve Alevilerin ardından AKP'li isimleri arasında gerilim yaşandı. AKP eski milletvekili Şamil Tayyar, iddiaların yalanlanmamasına dikkat ederek, ifadeleri 'zararlı ve tehlikeli' olarak değerlendirirken, Tayyar'ın paylaşımına bir başka AKP eski milletvekili Mehmet Metiner'den tepki geldi.
Metiner, paylaşımı 'hadsızlık' olarak değerlendirerek, “Bilge lider böyle demişse mutlaka dediklerinin bir önü ve arkası vardır” ifadesini kullandı.
Gelişmeler, Bahçeli'nin 22 Ekim'de yaptığı çağrıyla başlayan PKK'nın fesih sürecinde dikkat çeken bir boyut kazandı.
Tayyar, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda şu ifadeleri kullandı:
"Gazeteci İsmail Saymaz yazdı, MHP yalanlamadı.
MHP lideri Bahçeli:'Cumhurbaşkanının bir yardımcısı Kürt, bir yardımcısı Alevi olsun.'
Bu ifadeyle, Türkiye'nin birleşme yerlerini kanatacak çok mahsurlu ve tehlikeli bir öneridir.
Cumhurbaşkanının Hıristiyanı, Başbakanın Sünnisi, Meclis Başkanının Şii, vekillerin cemaatlere bölündüğü Lübnan'ı hatırlatan bu modeli, Türkiye'yi ayrıştırır, böler ve istikrarsızlaştırır.
İnanç ve etnisite üzerinden yapılacak görevde, aynı zamanda demokratik bir tutum da söz konusu değil.
Türklere de Kürtlere de Alevilere de haksızlıktır.
Bu ülke hepimizin.
Liyakatla, gayretle, performansla, çoğulcu demokratik anlayışlarla herkes her yerde olabilir.
Aslolan, bu mekanizmayı uygular.
Bir Kürt veya Alevi, Cumhurbaşkanının yardımcılığını bırakabilir. Kılıçdaroğlu kazansaydı, Alevi Cumhurbaşkanı seçilecek.
Ama o makama Alevi olduğu için değil toplumsal mutabakatla sandıktan çıktığı için oturacaktı.
İnönü veya Özal gibi (farklı görüşler de var) Kürt kökenli Cumhurbaşkanları da oldu.
Hatta Orgeneralliğe kadar yükselmiş, 27 Mayıs 1960 askeri darbesi sonrasında Cumhurbaşkanı olan Cemal Gürsel de Erzurum Hınıslı Kürt Alevidir.
Ama kimsenin onların kökeni üzerinden okumadı.
Mevcut Cumhurbaşkanı Yardımcımız Cevdet Yılmaz, Zaza'dır.
Ama onu o makama taşıyan etnik kökenler değildir, deneyimlerdir.
100 yıl önce parçaları birleştirerek yeni ve güçlü toplumsal dokuyu yeniden ayırmaya çalışmak, bu haksızlık büyük haksızlık olur.
Eksikliklerimizi gidermeye çalışalım ama yıkmadan, kırmadan, çizmeden."
Gazeteci İsmail Saymaz yazdı, MHP yalanlamadı.
MHP lideri Bahçeli:'Cumhurbaşkanının bir yardımcısı Kürt, bir yardımcısı Alevi olsun.'
Bu ifadeyle, Türkiye'nin birleşme yerlerini kanatacak çok mahsurlu ve tehlikeli bir öneridir.
Cumhurbaşkanının Hıristiyanı, Başbakanın Sünnisi, Meclis…
- Şamil Tayyar (@samiltayyar27) Temmuz 20, 2025
MEHMET METİNER'DEN ZEHİR ZEMBEREK YANIT
Tayyar'ın açıklamaları, AKP'li isimleri arasında yeni bir tartışmanın fitilini ateşledi. Eski AKP Milletvekili Mehmet Metiner, isim eksikliği Şamil Tayyar'ın paylaşımına sert sözlerle yüklendi.
Metiner, paylaşımında " hadsızlık " olarak değerlendirerek şu ifadeleri kullandı:
"Kim olursa olsun, hele ki bu davanın omurgası sayılan birinden böylesi bir hadsizliği görmek çok acı verici. Bu kibirli dili, bu parmak sallayıcı üslubu, bu tehdit kokan trol ağzını reddediyoruz."
"BAHÇELİ'YE ÇEMKİRMEK DE NEYİN NESİDİR?
Türkiye'nin bilge lideri ve Türk milliyetçiliğinin ismi Dr. Devlet Bahçeli nir şey söylüyorsa herkesin bin düşünerek konuşması gerekir.
Etnisite ve milliyetçilik NFCnde birilerinin duyarlı kasarak veya rol çalarak Sn. Bahçeli'ye bilmez çemkirmesi sahiden hadsizlik ötesi bir durum.
Sayın Bahçeli'nin “Cumhurbaşkanının iki arkadaşı olmalı. Biri Kürt biri Alevi olmalı.” deyip demediğini bilmeden, en önemlisi demişse bile bunu hangi amaç için ve ne şekilde söylediğini tahmin etmek zor değil iken hemen etnik ve mezhebi kompartımancılık zeminine bu sözü çekip “son derece zararlı ve tehlikeli” insanların muhatabı oldukları, asla iyi niyetle bağdaşır bir tutum değildir.
Birilerinin hemen “Vatandaşlık bağıyla bağlı olan herkes Türk'tür” yollu tedavilerin ayrıcalıklı sığınarak çemkirmesi, bazılarının bunu emperyalist bir bölünme projesi olarak göstermep suçlama yoluna gitmesi, aslında süreçte o malum çevrelerin veya zevatın bilge liderden hastalığın yayılmasının vurumudur.
Bilge lider böyle demişse mutlaka dediklerinin bir önü ve arkası vardır.
Biz biliriz ki Bahçeli'nin Türklük anlayışı İslamiyetle şerefyab olmuş akidevî ve kültürel bir anlayıştır.
Bilge liderin vatandaşlık anlayışı da millet anlayışı da giderken veya etnik olarak Türk varsayan bir anlayışın üzerine oturmuyor.
Kürt ve Alevi temsiline vurgu yapmışsa bu ne etnik ne de mezhebi bir kompartımancılık anlayışını tasvip ettiği anlamına gelir.
Bu temsilin, vatandaşlık ve millet tasavvurunun başında duran “Türk” kelimesini İslamiyet akidesinin abideleştirdiği tarihsel tecrübe ve mimariyi bir büyük birlik anlayışıyla birlikte taşımayı amaçlayan birlikçi bir yeni temsiliyete vurgu yapmak amacıyla geldikleri bile gerek yok.
Kürt ve Alevi denildiğinde tüyleri anlık diken diken olan, Kürt ve Alevi temsili denildiğinde hemen kişinin etnik ve mezhebi bölücülüğü gelenler asıl bu marazî anlayışlarını gözden geçirmelidirler.
En önemlisi İslami yardımlaşma iddialarında samimi olanlar akidelerine uygun düşünmeyi öğrenmelidirler.
Sayın Bahçeli'nin başlangıcından hiç bir yerde bölünmeye yol gösterecek tasavvurların geleceğini herkes bilir.
Ama bir büyük birlik için gerekli olan bir temsile yapılan vurgunun Kürtlük ve Alevilik kapsamında kompartımancı bir proje anlamı içerdiği, en azından bunun Bahçeli tarafından zinhar dile getirilmeyeceği onun akıl ve vicdan sahibi kabul edilebilir bir hakikattir.
Türkiye'nin yeri ile Lübnan'ın her yerde mukayesesi bile caiz olmayan iki farklı gerçekliktir."
BAHÇELİ'YE ÇEMKİRMEK DE NEYİN NESİDİR?
Türkiye'nin bilge lideri ve Türk milliyetçiliğinin ismi Dr. Devlet Bahçeli nir şey söylüyorsa herkesin bin düşünerek konuşması gerekir.
Etnisite ve milliyetçilik NFCnde birilerinin duyarlı kasarak veya rol çalarak Sn. Bahçeli'ye bilir…
— Mehmet Metiner (@MetinerBasin) 20 Temmuz 2025
AKP içinde yaşanan tartışmalara ilişkin iddialar kamuoyunda geniş yankı bulurken, eski AKP Milletvekili Mehmet Metiner'den bir açıklama daha geldi. Metiner, resmi X hesabından yaptığı paylaşımda parti içi kavga iddialarını reddetti.
Metiner açıklamalarında şu ifadeleri kullandı:
"AK Parti'mizde ne kavga var ne de ayrılık.
Bahçeli'yi savunmak veya uluorta eleştirmemek Cumhur İttifakı'nın gereğidir.
Benim sözlerim AK Parti içinden birilerine yönelik değildir. Şamil Tayyar'ı kastediyor olsam adını anarak yapacak cesarete sahibim."