Ticaret Bakanlığı, araç ekspertiz raporlarının dijital ortamda hazırlanması ve denetlenmesi için yeni bir sistem kurmaya hazırlanıyor. Bakanlığın 2026 yılı Kurumsal Mali Durum ve Beklentiler Raporu’nda yer alan bilgilere göre, Taşıt Ekspertiz Bilgi Sistemi için yıl sonuna kadar çalışmalara başlanacak.

Türkiye Gazetesi'nin haberine göre, sistem hayata geçirildiğinde ekspertiz işletmeleri tarafından hazırlanan tüm raporların Bakanlık bünyesinde oluşturulacak sisteme kaydedilmesi zorunlu olacak. Raporlar dijital ortamda oluşturulup doğrulanacak ve sonradan değiştirilmesinin önüne geçilecek.

Yeni sistemle birlikte sahte ekspertiz raporlarının önlenmesi hedefleniyor. Vatandaşlar ise rapor üzerindeki karekodu okutarak belgenin gerçek olup olmadığını kolayca kontrol edebilecek.

Öte yandan, Motorlu Kara Taşıtı Kiralama Bilgi Sisteminin de hayata geçirilmesi planlanıyor. Bu sistem sayesinde kiralık araçların takibi, kontrolü ve işletmelerin yetki belgelerine ilişkin işlemler merkezi bir sistem üzerinden yürütülecek.