Korkusuz
Ümit Zileli

Afrika’da kuyruklu tarım yalanı!..

AKP iktidarının açıklamalarına göre yıllardır Sudan’da tarım yapıyorduk...

-Kuyruklu yalan çıktı, iyi mi!

Büyük yatırımlar, göz yaşartıcı şovlar yapıldı, zamanın tarım bakanı “En sonunda arazimize kavuştuk” açıklaması yapıp olmayan arazide poz bile verdi! Dün Cumhuriyet gazetesinin manşetinde Mustafa Çakır’ın haberinden öğrendik ki, 2015’ten bu yana, yani 7 yıldır uyutuluyorduk!

-Sudan’daki “büyük yatırım” masalında ne arazi vardı ne de üretim!

Gelin en baştan paylaşayım bu kara komediyi... 2015 yılında Türkiye ile Sudan arasında, bu ülkede tarım faaliyetinde bulunmak üzere bir anlaşma imzalandı ve onaylandı.

TİGEM’in yüzde 80, Sudan Tarım ve Ormancılık Bakanlığı’nın ise yüzde 20 ile katıldığı şirketin sermayesi ise 66.5 milyon TL olarak belirlendi. Bize anlatıldığına göre işler tıkırında yürüyordu! Tam 780 bin 500 hektar arazide dillere destan bir tarım şaheseri yaratılacak, meyvesini de afiyetle yiyecektik!

Şirkete bir başkan ve altı yönetim kurulu üyesi atandı, zaten başkaca kimse de yoktu ancak bizler bunu henüz bilmiyorduk! Aradan yıllar geçti; vazgeçtik 780 bin hektardan, Sudan’daki bakanlık TİGEM’e 1 hektarlık toprak bile devretmedi!

-Durun, daha bitmedi, turpun büyüğü heybede!

“Şimdi arazimizin içindeyiz!”


Zaman boşuna akıp geçiyordu...

2018 yılında zamanın anlı şanlı Tarım ve Ormancılık Bakanı Bekir Pakdemirli, yanında yüksek düzey bürokratlarıyla Sudan’ı ziyaret etti, tarım arazilerini gezdi. Sonra da bir takım Sudanlı ve Türk karışımı zevatla birlikte fotoğraf çektirip şu açıklamayı yaptı:

-En sonunda arazimize kavuştuk, şimdi içindeyiz!..

Olmayan arazinin üzerinde, hiç sıkılmadan poz veren,”kavuştuk”, “içindeyiz” sözcüklerini büyük bir rahatlıkla sarf eden bu zata taa o zaman sorulmalıydı aslında:

-Senin vatanında arazi mi kalmamıştı efendi? Tam iki Trakya ya da bir Bulgaristan büyüklüğünde, milyonlarca hektar verimli araziler orada bomboş yatarken hangi kavuşmadan söz ediyorsun, hiç mi yüzün kızarmıyor!

Ancak, bu sözler bile eksik kalacaktı çünkü o arazinin bir hektarı dahi bize ait değildi, ileriki yıllarda da olmayacaktı!

-Ancak bunların hiçbirinden henüz haberimiz bile yoktu!

Yalancının mumu ve huzur hakkı!


Yalancının mumu yatsıya kadar yanar atasözünü bilirsiniz...

Bu kez 5 yıl sürdü hayali tarım masalı... Türk-Sudan Uluslararası Tarım ve Hayvancılık AŞ’nin 2020 raporu, kepazeliği ortaya koydu. Rapora göre, 31 Aralık 2020 itibarıyla şirketin personel sayısı 1 kişiye çıkmıştı! Hiçbir faaliyet yoktu! Diğer bir deyişle TİGEM’e 5 yıl içinde 1 hektar toprak bile devredilmemiş, bu nedenle de 1 gram bile tarım ürünü elde edilememişti. Türkçesi tarım filan yapılmamıştı!

Tarım yapılamamıştı ama 2020 dönemi için yöneticilere “huzur hakkı ve ikramiye” olarak 416 bin 695 TL ödeme yapılmıştı!

-Şu utanmazlığa bakar mısınız?!.

Aslına bakarsanız, şirketin 2018 ve 2019 raporlarında da Sudan’ın anlaşma kapsamında arazileri tahsis etmesi durumunda yatırımlara başlanacağı dile getirilmişti!

Yani, Bakan Pakdemirli’nin  “toprağımıza kavuştuk” diye şov yaparken, Türkiye’nin elinde 1 hektar bile toprak olmadığını, tarım yapılamadığını gayet iyi bilmesi gerekiyordu!

TİGEM’in 2020 faaliyet raporunda şu içler acısı satırları da paylaşayım:

-Şirket için Sudan’ın başkenti Hartum’da şube açılmıştır!

Olmayan toprak, yapılamayan tarım, bir başkan, altı yönetim kurulu üyesi ve bir personelden oluşan şirket için Hartum’da şube öyle mi?

-Vicdan, utanma, haysiyet nerede peki?!.

Eski bakan, bizi yıllar yılı Afrika’nın kuzeyi masallarıyla uyutmuştu. Yeni gelen bakan ise şimdilerde “Afrika’nın güneyi” şeklinde bir söylem tutturmuş gidiyor! Sorulara geçelim:

-Milyonlarca doları “tarım” masalıyla toprağa gömen bakan ve diğer sorumlular hakkında ne yapılacak?

-Biz bir daha “Afrika”, “Sudan”, “Somali, “Nijer”, “Nijerya” sözcüklerini duyunca bu iktidara nasıl güveneceğiz?

-Kendi uçsuz bucaksız ve dünyanın en verimli topraklarını bomboş bırakıp, dünyanın öbür ucundaki ülkelerde tarıma açılmak ne demektir?

Yanıt lütfen, hiç umudum olmasa da!