Peru'nun başkenti Lima'daki Jorge Chavez Uluslararası Havalimanı'nda geçtiğimiz günlerde meydana gelen ilginç bir olayda, 28 yaşındaki bir Güney Koreli yolcunun vücudunda yasadışı olarak taşınan çok sayıda tehlikeli canlı bulundu. Güvenlik kontrolü sırasında adamın karnındaki şişkinlik dikkat çekti ve bu durumu araştıran yetkililer, kişinin gömleğini kaldırmasını istedi. Yapılan incelemede, adamın vücuduna bant ve kemerle bağlanmış plastik kaplar içinde toplam 35 yetişkin tarantula, 285 yavru tarantula, 110 çıyan ve 9 mermi karıncası olduğu ortaya çıktı.

Peru Ulusal Orman ve Yaban Hayatı Dairesi tarafından 13 Kasım’da yapılan açıklamada, yakalanan tüm hayvanların Peru'nun Amazon bölgesine özgü türler olduğuna dikkat çekildi. Özellikle tarantulaların, nesli tükenme riskiyle karşı karşıya olan türler arasında yer aldığı belirtildi. Adamın, Fransa üzerinden Güney Kore'ye gitmeyi planladığı ve bu yasadışı faaliyetten dolayı tutuklandığı kaydedildi. Hayvanların durumuna ilişkin incelemeler ise hala devam etmekte. 

"YATIRIM OLARAK GÖRÜLÜYOR"

Peru Ulusal Orman ve Yaban Hayatı Dairesi’nden Walter Silva, yakalanan hayvanların, dünya genelinde milyarlarca dolarlık yasadışı yaban hayatı ticaretinin bir parçası olduğunu vurguladı. Silva, egzotik hayvanlara olan talebin özellikle koleksiyoncular ve geleneksel tıp alanındaki kullanımlar nedeniyle arttığını belirtti. Özellikle Noel dönemi yaklaşırken bu tür kaçakçılığın daha da yoğunlaştığını ifade etti. Tarantulalar gibi uzun ömürlü hayvanların, koleksiyoncular için değerli birer "yatırım" olarak görüldüğünü, çıyanların ise geleneksel tıp uygulamalarında kullanıldığını açıkladı. 

YASA DIŞI TİCARET HAYVAN VE BİTKİ TÜRÜNÜ ETKİLİYOR

Birleşmiş Milletler’in 6 yıllık bir raporuna göre, yasa dışı yaban hayatı ticareti, 4 binden fazla hayvan ve bitki türünü etkiliyor ve yıllık 30 ila 43 milyar dolar arasında bir değere sahip. Bu yasa dışı faaliyet, yalnızca biyoçeşitliliği tehdit etmekle kalmıyor, aynı zamanda çevreyi de büyük oranda olumsuz etkiliyor. 

Michigan Eyalet Üniversitesi’nin 2022 tarihli raporunda ise bu yasa dışı ticaretin çoğunlukla biyoçeşitlilik açısından zengin ancak ekonomik olarak yoksul ülkelerden, Avrupa ve ABD gibi daha zengin ülkelere yöneldiği vurgulanıyor.