İstanbul'da, yeni doğan bebekleri anlaşmalı olduğu hastanelere sevk ederek haksız kazanç elde ettikleri ve ihmalleri nedeniyle bebek ölümlerine neden olan "Yenidoğan Çetesi" üyeleri ve yöneticileri, mahkemede hakim karşısına çıktı. Dava süreci nedeniyle adliye çevresinde geniş güvenlik önlemleri alındı. Duruşma salonuna bazı gazetecilerin ve mağdur ailelerin alınmaması ise tartışmalara neden oldu.

İstanbul’da, bebek hastalarını özel hastanelerin yenidoğan ünitelerine sevk edilerek ölümlerine neden olunduğu ve bu süreçte haksız kazanç sağlandığı iddialarıyla ilgili 47 sanığın yargılandığı dava bugün başladı. 

Bakırköy 22. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davada, 22’si tutuklu toplam 47 sanığın savunmalarının alınması planlanıyor. 

Soruşturma, 27 Mart 2023’te CİMER’e yapılan bir ihbar üzerine İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü tarafından başlatılmış ve Büyükçekmece Cumhuriyet Başsavcılığı Örgütlü Suçlar ve Terör Suçları Soruşturma Bürosu tarafından yürütülmüştü. 

Savcılık tarafından hazırlanan ve 10 bebeğin ölümüyle ilgili ayrıntılara yer verilen fezlekede, 19 hastane ve sağlık hizmeti şirketi “malen sorumlu”, 47 kişi ise “şüpheli” olarak yer aldı. Fezlekenin ardından Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan 725 sayfalık iddianame doğrultusunda dava açıldı.

 

TUTUKLU 20 SANIK DURUŞMA SALONUNA GETİRİLDİ

Duruşma salonunun dışında basın mensupları ve mağdur aileleri, davanın başlamasını bekliyor. Aileler, zaman zaman "Aileler içeri" şeklinde sloganlar atarken, savunma avukatları da salona girebilmek için bekleyişini sürdürüyor. 22'si tutuklu 47 sanığın yargılandığı davada, 20 sanık daha duruşma salonuna getirildi.

SALONDA TARTIŞMA YAŞANDI 

Mahkeme başkanı, salonun yetersiz şartları nedeniyle TBB Başkanı Sağkan'ın müşteki avukatlarının bulunduğu sıradan kalkarak izleyiciler kısmına geçmesini talep etti. 

Bu isteğe tepki gösteren avukatlar ile mahkeme başkanı arasında bir tartışma yaşandı.

HEYET SALONU TERK ETTİ!

Tartışmanın büyümesi üzerine heyet salondan ayrıldı. Bir süre sonra heyet salona dönerek duruşmaya devam etti. Mahkeme başkanı, duruşmaya katılan baro başkanlarının isimlerinin tutanağa kaydedileceğini ve onlar adına Sağkan ile Kaboğlu'na söz verilmesine karar verdiklerini açıkladı.

Duruşma salonunda bulunan avukatlar, bazı meslektaşlarının kapı dışında kaldığını belirtti. Mahkeme başkanı, izinsiz konuşan izleyicileri duruşma salonundan çıkaracağını ifade ederek, bu durumu tutanağa kaydetti.

AVUKAT SALONDAN ATILDI

Mahkeme başkanı, dosyaya gelen belgelerin okunduğunu söyledi. Ancak Avukat Ömer Kavili, "Belgeleri okumadan tutanak tutuyorsunuz" diyerek itirazda bulundu. Mahkeme başkanı, Kavili'nin duruşma salonundan çıkmasını istedi. Kavili, "Yargı bir kültürdür. Yok ettiniz. Kanunsuzlar" diyerek salondan ayrıldı.

Öte yandan, çete lideri olduğu iddia edilen doktor Fırat Sarı, aylık gelirinin 400 bin TL olduğunu duyurdu.


 İSTENEN CEZALAR...

İstanbul ve Tekirdağ Çorlu'da, sağlık sektöründe büyük bir dolandırıcılık ve suç örgütü faaliyetleriyle ilgili yürütülen soruşturma kapsamında önemli gelişmeler yaşandı. İddianamede, sanıklar Fırat Sarı ve İlker Gönen’in “kasten öldürmenin ihmali davranışla işlenmesi”, “nitelikli dolandırıcılık” ve “suç işlemek amacıyla örgüt kurmak” suçlarından 10’ar kez, ayrıca “resmi belgede sahtecilik” suçundan da 11’er kez olmak üzere, toplamda 177 yıl 6 aydan 582 yıl 9 aya kadar hapis cezası talep ediliyor.

Diğer bir sanık olan Gıyasettin Mert Özdemir içinse “kasten öldürmenin ihmali davranışla işlenmesi”, “kişisel verilerin hukuka aykırı ele geçirilmesi”, “kamu kurum ve kuruluşlarının zararına dolandırıcılık”, “suç işlemek amacıyla örgüt kurma” ve “resmi belgede sahtecilik” suçlarından 180 yıldan 589 yıl 9 aya kadar hapis cezası isteniyor. Diğer sanıklar hakkında da benzer suçlamalarla cezai yaptırımlar öngörülüyor.

İddianamede ayrıca, bu suçlar sonucu maddi kazanç sağlayan hastaneler ve şirketler için tüzel kişilere özgü güvenlik tedbirlerinin uygulanması talep edilerek, söz konusu kuruluşların kapatılması ve mal varlıklarına el konulması isteniyor. Soruşturma kapsamında, İstanbul’daki 9 hastane ve Tekirdağ Çorlu’daki 1 hastanenin ruhsatları iptal edilmiş ve bu hastanelerde tedavi gören hastalar, ambulanslarla kamu hastanelerine sevk edilmiştir.

ÇETENİN ELEBAŞI DOKTOR, PKK HÜKÜMLÜSÜ ÇIKTI

Büyükçekmece Cumhuriyet Savcılığı tarafından yürütülen, sağlık sektöründe dolandırıcılık ve suç örgütü faaliyetleriyle ilgili soruşturma kapsamında dikkat çeken bir gelişme yaşandı. Suç örgütünün elebaşı olduğu öğrenilen doktor Fırat Sarı'nın, tıp fakültesinde okuduğu dönemde "PKK terör örgütü üyeliğinden" mahkum olduğu ve yaklaşık 5 yıl cezaevinde kaldıktan sonra üniversiteyi bitirdiği öğrenildi. Bu bilgi, soruşturma sürecinin derinlemesine bir boyut kazandığını gösteriyor.

Soruşturma, özellikle yenidoğan çetesine yönelik operasyonla dikkat çekti. Bu süreçte, soruşturmayı yürüten Büyükçekmece Cumhuriyet Savcısı Y.E.'yi makamında ölümle tehdit eden kişiler de yakalanarak tutuklandı. Bu tehditlerin ardından soruşturma daha da hızlandırılırken, yetkililer olaya dair daha fazla bilgi edinmeye çalışıyor. Soruşturmanın detayları ve suç örgütünün diğer üyeleri hakkındaki araştırmalar ise sürüyor.