TBMM Başkanvekili ve DEM Parti İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, geçirdiği kalp krizi sonrası yoğun bakımda verdiği yaşam mücadelesini kaybetti. Çoklu organ yetmezliğine giren Önder, 3 Mayıs 2025 günü saat 16.10’da hayatını kaybetti.
HASTANEDEN AÇIKLAMA GELDİ
18 gündür yoğun bakımda tedavi gören Önder'in sağlık durumuna ilişkin hastaneden yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:
“Değerli Basın Mensupları,
Sayın Sırrı Süreyya ÖNDER, 15.04.2025 tarih ve saat 22:41'de şuuru kapalı, solunum ve kardiyak arrest tablosunda ambulans ile kalp - akciğer masaji eşliğinde hastanemize getirilmiştir. Kendisine acilen "Aort Diseksiyonu" tanısıyla Bentall operasyonu (aort kapak değişimi ve çıkan aort değişimi) ve tek damar by-pass ameliyatı yapılmıştır. Hastamızın ameliyat sonrasında yoğun bakım ünitemizde ECMO (Kalp destek cihazı) ve yoğun tıbbi tedavi altında hemodinamik stabilitesi sağlanmıştır. Hayati tehlikesi giderek artan hastanın nörolojik tablosu ağırlaşmış, çoklu organ yetmezliğine girmiştir.
Sayın Sırrı Süreyya ÖNDER, yoğun bakım ünitemizdeki takip ve tedavisinin 18. gününde çoklu organ yetmezliği nedeni ile 03.05.2025 tarih ve saat 16:10 'da hayatını kaybetmiştir.
Başta ailesi olmak üzere tüm sevenlerinin başı sağ olsun.
Saygılarımızla.”
![]()
İKİ KEZ KALBİ DURMUŞTU
15 Nisan gecesi geçirdiği kalp kriziyle hastaneye kaldırılan Önder’in kalbi iki kez durmuş, doktorların müdahalesiyle yeniden çalıştırılmıştı. Krizle birlikte aort damarında da yırtılma tespit edilmiş, acil ameliyata alınmıştı.
AMELİYATI 12 SAAT SÜRMÜŞTÜ..
Sırrı Süreyya Önder, 12 saat süren zorlu bir ameliyat geçirmiş ve sonrasında yoğun bakıma alınmıştı. Ameliyatın ardından yapılan açıklamada, doktorlar şu değerlendirmeyi yapmıştı:
“Sağ kalbin kasılmaya başladığını gördük. İlk ameliyatta neredeyse hiç kasılmayan sağ kalp, tam olmasa da belirgin kasılmaya başlamış durumda.”
Ancak ilerleyen günlerde durum yeniden ağırlaştı. Yoğun bakım sürecinin 13. gününde yapılan açıklamada:
“Önder'in nörolojik tablosunun giderek bozulduğu, reflekslerinin azaldığı” bilgisi paylaşılmıştı.
Sırrı Süreyya Önder, tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı.
SIRRI SÜREYYA ÖNDER KİMDİR?
1962 yılında Adıyaman’da Türkmen bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelen Sırrı Süreyya Önder, sosyalist bir çevrede büyüdü. Babası Türkiye İşçi Partisi’nin (TİP) Adıyaman kurucularındandı; dayısı ise Risale-i Nur talebesiydi. Kürtçe konuşulan bir bölgede Türk kimliğiyle yetişen Önder, bu deneyimin "Kürt sorunu"na bakışını değiştirdiğini dile getirmişti.
12 EYLÜL ÖNCESİ TUTUKLAMA, MAMAK’TA 7 YIL CEZAEVİ
1978’de Maraş Katliamı protestosunda ilk kez gözaltına alınan Önder, 12 Eylül askeri darbesi sonrası Mamak Cezaevi’nde yedi yıl hapis yattı.
SANAT DÜNYASINA ADIM: YAZAR, YÖNETMEN VE OYUNCU
Cezaevinden sonra İstanbul’a yerleşen Önder, sanat dünyasına yöneldi. 2006 yılında yazıp yönettiği "Beynelmilel" filmiyle büyük beğeni topladı. "Emret Komutanım", "Düğün Dernek" ve "Yeraltı" gibi projelerde senarist ve oyuncu olarak görev aldı. Ülke TV ve Kanal 24 ekranlarında programlar yaptı. Gazeteciliğe Ocak 2010’da BirGün gazetesinde başlayan Önder, daha sonra Radikal ve Özgür Gündem gazetelerinde köşe yazıları kaleme aldı.
SİYASET SAHNESİNE GİRİŞ: BDP’DEN HDP’YE, DEM PARTİ’YE
2011 seçimlerinde Barış ve Demokrasi Partisi’nden (BDP) İstanbul milletvekili seçilen Önder, Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) kuruluş sürecinde aktif rol üstlendi. 2013 Gezi Parkı eylemleri sırasında “ağaçların vekili” olarak simgeleşti; omzuna isabet eden biber gazı kapsülüyle kamuoyunun hafızasında yer etti.
ÇÖZÜM SÜRECİNİN ÖNEMLİ AKTÖRLERİNDEN
2013-2015 yılları arasında PKK elebaşı Abdullah Öcalan ile yürütülen çözüm sürecinde önemli bir rol üstlendi. İmralı’ya giden heyette yer aldı, Öcalan’ın Nevruz mesajlarını okudu. “Dolmabahçe Mutabakatı”nı kamuoyuna açıklayan isim oldu. 2015 seçimlerinde HDP’nin barajı aşmasında stratejik bir sorumluluk üstlendi.
YARGILAMA SÜRECİ VE GERİ DÖNÜŞ
2018 yılında "terör örgütü propagandası" suçlamasıyla tutuklanan Önder, 2019’da tahliye edildi. Mayıs 2024’te sonuçlanan Kobani davasından beraat etti. 2023 genel seçimlerinde DEM Parti’den İstanbul milletvekili olarak yeniden Meclis’e girdi. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin Öcalan’a yönelik çağrısı sonrası, yeniden İmralı görüşmelerinde adı geçen isimlerden biri oldu.