AA-Güney Kore Ulusal Meclisi, 3 Aralık'ta ilan edilen sıkıyönetim nedeniyle Devlet Başkanı Yoon ve 7 diğer kişinin derhal gözaltına alınmasını talep eden tasarıyı kabul etti.
Kore Demokrat Partisi tarafından önerilen, vatana ihanet suçlarından şüphelenilen kişilerin hızla tutuklanmasını öngören karar, bugün Güney Kore Ulusal Meclisi genel kurul toplantısında kabul edildi. Meclisteki 288 üyeden 191’i lehte oy kullanırken, 94’ü aleyhte ve 3 üye çekimser kaldı.
Başlangıçta taslakta, eski Milli Savunma Bakanı Kim Yong-hyun, Kamu Yönetimi ve Güvenlik Bakanı Lee Sang-min, Ordu Genelkurmay Başkanı Park An da dahil olmak üzere yedi kişinin derhal gözaltına alınması talep ediliyordu
GÖZALTI KARARI KABUL EDİLDİ
Muhalefet partisi öncülüğünde, Perşembe günü yapılan komite toplantısında yalnızca yedi üst düzey yetkilinin gözaltına alınması talep edildi. Ancak, Demokrat Parti (DP) tarafından genel kurula sunulan değiştirilmiş önergeyle, Devlet Başkanı Yoon Suk-yeol da listeye eklendi.
DP Temsilcisi Park Sung-joon, Yoon’un, Ulusal Meclisi “devirmeye” yönelik bir “ayaklanma suçuna” liderlik etmekle suçlandığını belirtti. Bu gelişme, Salı günü kabul edilen ve Yoon’a yönelik ayaklanma suçlamalarını araştırmak üzere daimi bir özel danışman görevlendirilmesini öngören yasa tasarısının ardından geldi.
Tasarıda, eski Savunma Bakanı Kim Yong-hyun, Genelkurmay Başkanı General Park An-su ve sıkıyönetim ilanına karışan diğer yetkililer hakkında soruşturma başlatılması önerisi yer alıyordu. Tasarı, Ulusal Meclis’ten 210 lehte, 63 aleyhte ve 14 çekimser oyla geçti.
Başbakan Han Duck-soo, Karşı İstihbarat Komutanı Yeo In-hyung ve eski PPP taban lideri Choo Kyung-ho da soruşturma listesine dahil edilmişti.