
Cinsel isteksizlikle nasıl başa çıkılır?
SORU:
42 yaşında, 12 yıldır evli bir erkeğim. Birkaç yıldır eşimden iyice uzaklaştım, ona karşı hiçbir cinsel istek duymuyorum. Eşim ben istediğimde reddetmiyor ama bu durumdan rahatsız olduğunu söylüyor. Bu isteksizlik sorunu çözebilir miyim? K.D./ Eskişehir
CEVAP:
Cinsel isteğin sürmesi için şehvetin dört atlısına ihtiyaç vardır. Bunların ilki yasaktır. Adem’i Cennet’ten kovduran yasak olanın çekiciliğidir. İkinci altı gizemdir. Gizem merak uyandır, merak da ilgiyi doğurur. Erişilmezdik ise ulaşma, yakın olma sahip olma arzuları doğurur. Bunun için çiftlerin nişanlılık döneminde cinsel tutkularını hatırlamaları yeterlidir. Yenilik ise insanın doğasında var olan itici güçtür, yeni olan her zaman çekici gelir. Evlilikte mahşerin bu dört atlısının yerini rutin, alışkanlıklar ve konfor aldığında cinsel isteğin azalması neredeyse kaçınılmazdır. Sizin durumunuzda cinsel hayatınızda yukarıdaki değişiklikleri yaparak cinsel isteğinizi yeniden canlandırabilirsiniz.
Neden birden fazla ilişkiye giremiyorum?
SORU:
Evli arkadaşlarım ilişkiye girdiklerinde birden fazla boşalabildiklerini söylüyor. Ben ne kadar uğraşırsam uğraşayım ilişkiye girdiğimde bir defadan fazla yapamıyorum. Sorun bende mi, ne yapmalıyım? E.S./ İstanbul
CEVAP:
Cinsellikte sayıların önemi yoktur, eğer eşinizle birlikte hem bedenen hem de ruhsal açıdan tatmin edici bir ilişki yaşadıysanız, hemen ardından ikincinin gelmesi şart değildir. Erkek cinselliğinde fizyolojik olarak boşalma sonrasında zorunlu bir ara verme ve bekleme süresi vardır. Bu birkaç dakikadan birkaç haftaya kadar sürebilir. İkinci defa sertleşmek veya boşalmak bir zorunluluk değil bir opsiyondur. Bazı erkeklerde yaşa, cinsel isteğe veya hormon düzeyinin yüksekliğine göre iki boşalma arasındaki dinlenme süresi çok kısa olabilir ve peş peşe boşalma yaşandığını düşündürebilir. Bu genç erkekler de bile nadir görülen bir durumdur. Duyduğunuz her şeye inanmamalı öncelikle bu beklentiden vaz geçerek birleşme odaklı cinsellik yerine dokunma ve sevişme odaklı bir cinselliği geçmeniz uygun olur.
Erken boşalmanın çözüm yolu nedir?
SORU:
5 yıldır evliyim, 30 yaşındayım. Kendimi bildim bileli erken boşalma sorunum var. Neredeyse bütün ilaçları denedim, faydası olmadı. Kesin bir çözümü var mı? D.S./Bursa
CEVAP:
Erken boşalma tedavisi için kullanılan ilaçların çoğu; depresyon ilacı olup cinsel uyarılmayı geciktirici yan etkileri nedeniyle boşalma süresini uzatırlar. Bir yönüyle cinsel isteği baskılayarak boşalma refleksi üzerinde etki eder. Ancak ilaç kesildiğinde boşalma süresi yeniden eskiye döner. Boşalma denetimi hemen hemen bütün erkeklerin sonradan öğrendiği zihinsel bir süreçtir. Bu nedenle erken boşalma sorununu kalıcı olarak ortadan kaldırmanın tek yolu, cinsel terapi ile boşalma refleksi üzerinde istemli denetim sağlamayı öğrenmektir. Anlayışlı bir partner ile sık ve düzenli bir şekilde, rahatlamış ve gevşemiş bir şekilde dokunmanın verdiği hazza odaklanarak sevişildiğinde erken boşalma sorunu kendiliğinden çözülecektir.