Korkusuz

Saraydan Bahçeli’ye giden rica...

Saraydan Bahçeli’ye giden rica...
Cinnet hali!.. Bunu başka bir türlü adlandırmam mümkün değil. Kadınlara yönelik şiddette inanılmaz bir artış... Hemen her gün yürekleri dağlayan yeni bir cinayet haberi... Sokaklarda pervasızca dolaşabilen eli satırlı, eli sopalı serseriler... Gaspçılar... Trafik magandaları... Tecavüzcüler... Fikrini söyleyenin  hücreye tıkıldığı,  hüküm giymiş canilerin, katillerin evci iznine çıkarabildiği bir Türkiye...  Moda deyimiyle “Yeni Türkiye”!..

Ceren Özdemir cinayeti, rafa kaldırdı gibi gözüktürdü  af yasası tartışmalarını... Toplumda tepkilerin bu kadar yoğun olduğu bir ortamda, AKP, af yasasını Meclis’ten geçirmeye cesaret edebilir mi?.. Ordu’da gerçekleşen hunharca cinayetten önce sadece siyaset haberi olarak görülen bir gelişmeyi ıskalamamak gerekir.  MHP, kamuoyunda ‘af yasası’ olarak bilinen kanun teklifini, Tayyip Erdoğan’ın Adalet Bakanı’na “Altı suça asla indirim yapılmayacak” talimatının ardından geri çekti. Oldukça garip bir durumdu. Bu oldukça garip duruma bir o kadar acayip analizler yapıldı; Cumhur İttifakı çatırdamasına kadar varan. Cumhur İttifakı’nın  bırakın çatırdamasını en ufak bir sarsıntı geçirmesine sebep olabilecek bir ortam yok. MHP, saraya tam biat etmiş durumda. Çok duygusal sebeplerle!..

Devlet Bahçeli, çok ısrarcı olduğu, 24 Eylül 2018’de partisinin milletvekilince verilen af teklifini niye geri çekti?.. Bahçeli, Erdoğan’ın “Af kapsamı daraltılacak” talimatına çok mu alınganlık göstermişti?.. Bomba haberin flaşını en sona bırakalım. Hatırlayalım;

Af yasasını da içine alan 2’nci yargı paketinde, Erdoğan’ın 6 suç konusunda ceza indirimi yapılamaması talimatı verdiği gündeme gelmişti. Neydi bunlar?.. Terör, mükerrer suçlar, cinsel istismar, uyuşturucu, kasten adam öldürme ve organize suçlar.

Ardından Devlet Bahçeli’nin “Cumhur İttifakı çatısı altında tezat ve tersliklerin yaşanmaması, konunun istismar edilmemesi maksadıyla 24 Eylül 2018 tarihli kanun teklifimizi bugünden itibaren beklemeye aldığımızı önemle ifade etmek isterim” açıklaması geldi. Esasında, Bahçeli gerekçelerini sıralarken kapı arkasında neler olduğunun ip uçlarını da veriyordu. Şöyle;

“Meselenin hassasiyetine binaen her kesim ve her siyasi görüşten değerlendirmeler yapılarak söz konusu kanun teklifimiz gündemdeki sıcaklığını bugüne kadar muhafaza etmiştir.

-Yargı Reform Strateji Belgesi çerçevesinde ikinci yargı paketi hazırlıkları sürerken tartışmaların ve yorumların seyrinde de canlılık gözümüzden kaçmamıştır. Bu durum son derece doğal ve normaldir.

-Milliyetçi Hareket Partisi Sayın Cumhurbaşkanı’nın kararına elbette saygı duymaktadır. Ayrıca ceza indirimiyle ilgili yeni gelişmeler 2 Aralık 2019 Pazartesi günü AK Parti Merkez Yönetim Kurulu’nda ele alınıp parti görüşü olarak somutlaştığı da anlaşılmaktadır.

-Partimizin ceza indirimine nasıl baktığı, neleri amaçladığı bellidir, bilinmektedir.

-Yanlış anlamalara, çelişkili anlaşılmalara müsait bir siyasal ve toplumsal vasat ortaya çıkmıştır.

-Cumhur İttifakı çatısı altında tezat ve tersliklerin yaşanmaması, konunun istismar edilmemesi maksadıyla 24 Eylül 2018 tarihli kanun teklifimizi bugünden itibaren beklemeye aldığımızı önemle ifade etmek isterim.

-AK Parti ikinci yargı paketini TBMM’den geçirecek siyasal çoğunluğa sahiptir.

-Kaldı ki Milliyetçi Hareket Partisi’nin TBMM’ye sunduğu teklifini 49 milletvekiliyle kanunlaştırmaya sayısal gücü yeterli değildir.”

Siyahladığım satırlara azami ölçüde dikkat!.. “Bahçeli neden kendi teklifini geri çekti” soruma saraya çok yakın bir kaynağım şu cevabı verdi;

Külliyeden uyarıldı, rica edildi. ‘Biz bir hazırlık yapıyoruz siz teklifiniz geri çekin’ dendi.  Sayın Bahçeli çekti. Partide hakim olan görüş, AKP olarak çıkarmak MHP’nin ortak olmaması yönünde.. MHP’nin af kapsamına aldığı bazı suçları af kapsamına almak istemiyoruz.”

Ocak ayının ortalarına doğru gündeme gelmesi beklenen  af yasasının kapsamına sadece  basit hırsızlık, taksirli suçlar, çek-senet, hakaret, konut dokunulmazlığı  gibi suçlar mı girecek?.. Saraydaki kaynağım,”FETÖ mağdurları ile ilgili bazı düzenlemeler olabilir, kamuoyundan yoğun talep var, on binlerce mağdur var“ diyerek cevap  verdi. “FETÖ mağdurları” ile ilgili nasıl bir düzenleme yapılabilir? Çok dar çerçevede çalışmalar yürütülüyor. Kaynağım, onca üstelememe rağmen daha fazla bilgi vermedi, bunun sadece kuvvetli bir ihtimal olduğunu söylemekle yetindi. Siyasi kulislerde af yasasının Meclis’e gelmesine  neredeyse kesin gözle bakılıyor ve şu yorumlar yapılıyor;

“Birincisi, cin şişeden çıktı bir kere... Cezaevleri şu an dolu, yeni cezaevleri yapılıyor; yüksek güvenlikli infaz kurumları. Kapasite arttırılıyor ama  cezaevlerindeki doluluğu boşaltmış olacaklar. Bu rahatlama yaratır. Toplumda mağduriyetlerin giderilmesi açısından siyasi suçlarla ilgili bir af öngördükleri zaman büyük bir rahatlama sağlanır. Sadece siyasi suçlarla ilgili değil adi suçlarla ilgili de olsa rahatlama sağlanır. “

Peki, masumların  mağduriyetleri nasıl tolere edilir?.. Bu  satırı ve de soruyu içim hiç elvermediği, içime sindiremediğim halde yazdım.  Çünkü, saray buna formül arıyor!.. Nasıl bir şey icat edilecekse!..