Türkiye'de önemli bir yasal düzenleme hayata geçirildi. Artık belirli bir yaşın üzerindeki bireyler, sahip oldukları sürücü belgelerine rağmen araç kullanamayacaklar.
Ayrıca, yaş sınırını aşan sürücülerin sürücü belgelerini yenileme süreçlerinde de önemli değişiklikler söz konusu. Bu kapsamda, 65 yaşını dolduran sürücüler için 3 yılda bir zorunlu ehliyet yenileme dönemi başlatıldı. 80 yaşını dolduranlar için ise bu süre 2 yıla düşürülerek, 2 yılda bir ehliyet yenileme işlemi yapılması gerekecek.
EHLİYETTE ÜST YAŞ SINIRI KAÇ OLDU?
Karayolu Taşıma Yönetmeliği'nde yapılan değişiklikle, ticari taşıma faaliyetlerinde görev alacak şoförlerin mesleki yeterlilik belgesine sahip olmaları gerektiği ve büyük otobüs şoförlerinin en az 26 yaşında olmaları ve 66 yaşını aşmamış olmaları gerekiyor.
"Karayolu Taşıma Yönetmeliğinde taşıma işlerinde istihdam edilen şoförlerde aranacak nitelik ve şartlar:
MADDE 34–(1) Bu yönetmelik kapsamındaki taşıtları kullanan şoförlerin; a) İlgili mevzuatın öngördüğü mesleki yeterlilik belgesine sahip olmaları, b) Büyük otobüs kullananların 26 yaşından gün almış olmaları, c) 66 yaşından gün almamış olmaları gerekmektedir. Ancak Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın Aralık 2023 tarihi itibariyle yayınladığı yazı ile dünyada ve ülkede korona salgını normalleşme süreciyle ticaret hacminde yaşanan artış dolayısıyla sektörde mesleki yeterlilik belgesi sahibi sürücü ihtiyacının karşılanabilmesi için geçici düzenlemeye gidildi.
Diğer yandan gelen bilgilere göre; 65 yaşını dolduran kişiler için 3 yılda bir zorunlu ehliyet yenileme dönemi başlıyor. 80 yaşını dolduran sürücüler için ise risk arttığından dolayı bu süre 2 yıla düşürülüyor ve 2 yılda bir ehliyet yenileme işlemi yapılması isteniyor.