Osmanlı Devleti, Mustafa Kemal’in öncülüğünde Çanakkale Cephesi’nde düşmana geçit vermese de 1. Dünya Savaşı’ndan yenik çıktı. Anadolu, düşmanlar tarafından işgal edildi. Millet, kurduğu küçük gruplarla işgalcilere karşı direnmeye başladı.

MİLLİ DİRENİŞ

 

9.Ordu Kıtaları Müfettişli­ği’ne atanan Mustafa Kemal’den, Anadolu’da iş­gale karşı başlayan direnişi bastırması istendi. Ancak onun planı tam tersiydi.

Padişah Vahdettin İngilizlerin talimatıyla “asayişi sağlaması” için Mustafa Kemal’i 9. Ordu Müfettişi olarak Samsun’a gönderme kararı aldı. Mustafa Kemal’in görevi, halkın elindeki Osmanlı askerlerinden kalan silah ve cephaneyi toplamak, işgale karşı örgütlenmiş direnişi önlemekti. Ancak O’nun Türk halkının kaderini değiştirecek başka bir plan vardı.

KARA GÜNLER

 30 Ekim 1918’de Osmanlı ile İtilaf Devletleri arasında Mondros Ateşkes Antlaş­ması imzalandı. Ardından Anadolu’nun neredeyse tamamı işgal edildi.

 

ZAFERE GİDEN İLK ADIM

Milli mücadele fikrini 13 Kasım 1918’de İstanbul’u işgal eden düşman donanmasını görünce gözyaşlarını tutamayan yaveri Cevat Abbas Gürer’e söylediği “Ağlama çocuk, geldikleri gibi giderler” sözünden sonra aklına koymuştu.

16 Mayıs 1919’da beraberinde bir grup asker ve sivil personelle İstanbul’dan Bandırma Vapuru’na binen Mustafa Kemal, 19 Mayıs 1919’da, Samsun’a ayak bastı. O yolculuk, bir millete kurtuluşu, bağımsızlığı ve milli egemenliği getirdi. Dünya tarihine altın harflerle yazılan bir zaferin ilk adımı oldu… Vatanı düşman işgalinden kurtarmak için harekete geçen Atatürk, ardından Erzurum ve Sivas kongreleriyle tüm milleti bağımsızlık ateşi etrafında birleştirdi.

SAMSUN’A ÇIKTI

 

 16 Mayıs’ta 1919’da İstan­bul’dan Bandırma Vapu­ru’yla yola çıkan Mustafa Kemal, 19 Mayıs sabahı Samsun’a ayak bastı. Ve Kurtuluş Savaşı’nı başlattı.

 

ANITKABİR’E KOŞACAKLAR

Önce vatanı düşmandan kurtardı, sonra tüm dünyanın parmakla gösterdiği çağdaş Türkiye Cumhuriyeti’ni kurdu… Bugün, 19 Mayıs’ta başlayan Milli Mücadele’mizin 106’ncı yılı… Atatürk’ün yaktığı ateşi söndürmemeye yemin eden Türk halkı, 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı’nı tüm yurtta büyük bir coşkuyla kutlayacak. Öğrenciler statlarda gösteriler düzenleyecek, sokaklar kırmızı beyaza bürünecek.

BÜYÜK ÇAĞRI

 

 22 Haziran’da, “Vatanın bütünlüğü tehlikededir” di­yerek Amasya Genelgesi’ni yayınladı. Türk toprakları­nın düşmandan kurtarılma­sı için kongre çağrısı yaptı.

Onbinlerce kişi her sene olduğu gibi bugün de Atatürk’ün ebedi istirahatgahı Anıtkabir’e akın edecek. 

 

KONGRELER

Milli Mücadele’nin örgütlen­mesi için 23 Temmuz’da Er­zurum, 4 Eylül 1919’da Sivas kongreleri toplandı. Mustafa Kemal’in öncülüğünde Cum­huriyet’in temelleri atıldı.

 

TBMM AÇILDI

23 Nisan 1920’de Türkiye Büyük Millet Meclisi açıldı. Kuvay-ı Milliye hareketi, 1920’nin sonunda düzenli orduya dönüştü. Düşman artık püskürtülüyordu.

 BÜYÜL TAARUZ

11 Ocak 1921’de I. İnönü, 1 Nisan’da da II. İnönü muha­rebeleri zaferle sonuçlandı. Büyük Taarruz’u başlatan Türk Ordusu, 30 Ağustos 1922’de zafer kazandı.

 

CUMHURİYET

Türk şehirleri tek tek işgalden kurtarıldı. 9 Eylül 2022’de düşman İzmir’den denize döküldü. Atatürk, 29 Ekim 1923’te Türkiye Cum­huriyeti’ni dünyaya ilan etti.

 

ATATÜRK’Ü BAĞIMSIZLIĞA TAŞIDI

Bandırma Vapuru, 106 yıl önce Atatürk ve silah arkadaşlarını Türk Milleti’nin bağımsızlık mücadelesine taşıdı. Türk tarihinde önemli bir yere sahip olan Bandırma Vapuru’nun bire bir replikası olarak inşa edilen Bandırma Gemi Müze ve Milli Mücadele Açık Hava Müzesi her yıl yüz binlerce kişi tarafından ziyaret ediliyor. 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı nedeniyle müzeyi ziyaret edenlerin sayısı arttı. Müze rehberi Zeynel Abidin Diktere, “Müzemizi yıllık ortalama 600 bin kişi ziyaret ediyor. 2024 yılında 400 bin kişi ziyaret etti. 19 Mayıs’ta ise 15 bin kişi ziyaret ediyor” dedi.