Korkusuz

Kovid-19 haplarında tedarik sıkıntısı: Bazı ülkeler ilaçlara erişemeyebilir

Kovid-19 haplarında tedarik sıkıntısı: Bazı ülkeler ilaçlara erişemeyebilir
ABD'nin önde gelen gazetelerinden Washington Post, küresel çapta yaşanan corona virüsü ilacı arz sıkıntısını manşete taşıdı. Gazete, 2022 yılında çoğu ülkenin ilaç konusunda kıtlık yaşayacağını belirtirken, gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeler arasındaki adaletsizliğe dikkat çekti.

Piyasaya sürüldüğü andan itibaren ‘oyun değiştirici’ olarak nitelendirilen Covid-19 haplarında tedarik sıkıntısı yaşanıyor.

ABD merkezli Washington Post gazetesi, tıpkı aşılarda olduğu gibi corona virüsü haplarında da küresel düzeyde eşitsizlik yaşandığını duyurdu.

ABD firmaları tarafından geliştirilen antiviral covid-19 hapları, pandemik bir oyun değiştirici olmayı vaat ediyor. Ancak bazı ülkeler merakla beklenen ilaçları piyasaya sürmeye başlarken, diğerleri kıtlık ve üretim kaosunun küresel arzı engelleyebileceği endişelerini dile getiriyor.

‘AŞI ADALETSİZLİĞİ İLE BENZER OLACAK’

Kolombiya Sağlık Bakanı Fernando Ruiz, “Dünyanın bu ilaçlara erişimini sağlamak için yeterli arz olmadığını duyduk” dedi. Ruiz, haplara küresel erişimin aşı kıtlığıyla benzerliği için “çok fazla endişesi” olduğunu da sözlerine ekledi.

Dünyada zengin ülkeler Pfizer’in Paxlovid’i ve Merck’in molnupiravir’i de dahil olmak üzere corona virüsü hapları için şimdiden yüklü bir sipariş verdi. Bunun birlikte, hastaneye yatış ve ölüm riskini azaltmada etkili olduğu belirtilen ilaçların eşit dağıtılmamasıyla ilgili endişeler artıyor.

Haplar için erken siparişleri takip eden ABD merkezli Duke Üniversitesi’nde bir ekiple çalışan Andrea Taylor, yaşanan koronavirüs hap savaşını ‘Vahşi Batı’ya benzetti.

Bu ayın başlarında hazırlanan bir Dünya Sağlık Örgütü raporu, düşük ve düşük orta gelirli ülkeler için “yüksek kıtlık riski” konusunda uyarıda bulundu ve muhtemelen 2022’nin ikinci yarısında global çapta yaşanabilecek bir ilaç krizi olabileceğini ortaya çıkardı.