Korkusuz
Kemal Özcan

Gebelikte seks yapmak tehlikeli mi?

Gebelik sırasında cinsellik çoğu kez çekinilen bir konudur. Hem fiziksel hem psikolojik nedenler çiftlerin gebelik sırasında cinselliğe bakışını etkiler…



Böyle bir ilişkinin sakıncası var mı?

SORU:

26 yaşındayım ve 2.5 aylık hamileyim, Hamileyken cinsel ilişki sakıncalı mıdır? D.H./Bursa

CEVAP:

İdeal bir dünyada, kesinlikle haklısınız; bir ilişkide her yönden uzlaşma olması gerektiği gibi yatak odasında da uzlaşma şarttır. Hamilelik sırasında seks yapmak ne kadar güvenli olsa da; bazı erkekler bebeğin zarar görebileceğini düşündükleri için endişeleniyor. Aslında kadınsal hormonların tavan yaptığı bu dönemde; ilgiye ihtiyaç duyan anne için seks yapmak oldukça rahatlatıcı ve yararlıdır. Bu nedenle, eşinize kötü bir şey olmayacağını, hatta tam tersine daha iyi olacağınızı anlatmanız gerekiyor. Ayrıca, kadın doğum doktorunuza gittiğiniz zaman bu konuyu açarak; eşinizin, bir de doktorun ağzından, hamileyken seks yapmanın kötü sonuçlar doğurmayacağını duymasını sağlayabilirsiniz.

Rahim ameliyatıyla cinsellik biter mi?

SORU:

38 yaşında evli bir kadınım. 2 ay önce rahmim alındı. Bu yüzden çok moralsizim. Bu durum cinsel hayatımı bitirir mi? P.Y./Kayseri

CEVAP:

Dünyada çeşitli hastalıklar nedeniyle rahmi alınmış pek çok kadın var. Dolayısıyla da bu durumda olan kadınlar üzerine yapılmış birçok araştırma ve test de var. Rahmi alınmış bir kadın da, cinsel ilişki sırasında haz alabilir. Diğer bir deyişle; rahmin olmaması kesinlikle kadınlığın bittiği anlamına gelmiyor. Benim size önerim; partnerinize ve yaşadığınız cinsel ilişkiye odaklanmanız yönünde olacaktır. İlişki sırasında rahminizin olduğu dönemlerdeki gibi rahat olmalı, durumunuzu kesinlikle sorun etmemelisiniz. Böylelikle cinsel hayatınızı olumsuz etkileyecek bu yanlış düşünceden çok kısa zamanda kurtulabilirsiniz.

Eşime düşüncemi nasıl anlatabilirim?

SORU:

23 yaşında yeni evli bir kadınım. Eşim hemen çocuk istiyor ama ben hazır değilim. Ona bunu nasıl anlatırım? N.F./Samsun

CEVAP:

Yeni evli çiftlerin çocuk projesi her zaman eş zamanlı olmayabiliyor. Siz, henüz zamanı gelmediğini düşünürken, eşiniz bir an önce baba olmak istiyor olabilir. Ancak çocuk isteğinin çift taraflı olması çok önemli çünkü doğacak çocuğu birlikte büyüteceksiniz. Onun sevgi dolu bir ortamda büyümesi için, sizin de anne olmayı kesinlikle istemeniz gerekiyor. Bu konuyu eşinizle uygun bir zamanda açık açık konuşmalısınız. Onun istek ve arzularını anlayışla karşıladığınızı ancak kendinizi anne olmaya henüz hazır hissetmediğinizi söylemelisiniz. Birbirinizi yeterince tanıdıktan ve çocuğunuz için daha iyi koşulları sağladıktan sonra anne olmak istediğinizi, birlikte daha yapacak çok güzel şeyler olduğunu anlatabilirsiniz.