Korkusuz
Kemal Özcan

Fazla kilolar sperm sayısını azaltır mı?

Yapılan araştırmalar erkeklerde yağlanma ile östrojen hormonu arasında bir bağ olduğunu gösteriyor. Yani fazla kilolar testosteron seviyesini düşürerek, dolaylı bir şekilde sperm miktarını azaltabiliyor.


Zayıflamak derdime çare olur mu?


SORU:

23  yaşındayım. Mastürbasyon sonrası gelen  spermin az olduğunu fark ettim.  Gittiğim doktorun yaptırdığı sperm testinde sperm sayısı  az çıktı.
Biraz kilolu biriyim, kilo versem sperm sayım düzelir mi? U.F./Ankara


CEVAP:

Sperm miktarı erkekten erkeğe değişebilir. Belirli bir miktarın altında olması durumunda kısırlığa neden olabilir. Zaten doktorunuz da bu konuda gerekeni yapmış. Spor ve kas artışı testosteron seviyesini artırırken fazla kilolar testosteron seviyesini düşürerek, dolaylı bir şekilde sperm miktarını azaltabilir. Öncelikle tedavinizi yapan doktorunuzun önerilerine uymalısınız. İstikrarlı bir şekilde spor yapıp kilo da verdikten sonra yeniden bir ölçüm yaptırarak sonuçları karşılaştırabilirsiniz.

Boşanınca neden isteksizlik başladı?


SORU:

Eşimden 2 yıl önce boşandım, boşandıktan sonra hayatıma kimseyi almadım. İlgilenen erkekler oluyor ama ben izin vermiyorum çünkü cinsel olarak hiçbir şey hissetmiyorum. Bendeki sorun nedir? A.S./Eskişehir

CEVAP:

Boşanmak kadın olsun erkek olsun çok yıpratıcı bir süreçtir. Kabullenmek, bu duruma alışmak ve yeni bir başlangıç yapmak için zamana ihtiyaç vardır. Boşanmak aynı zamanda bir cinsel partner kaybıdır. Cinsellik gibi özel bir yakınlık gerektiren bir ilişki ve partner kaybından sonra kişi cinselliğe olan ilgisini tümüyle yitirebilir ve tüm cinsel duygularını bastırabilir. Böyle bir durumda bir şey hissetmeme, acıyı da bastırmak için kullanılan bir savunma mekanizması olabilir. Bununla birlikte cinsel enerji yok olmaz, her zaman vardır, yalnızca doğru partner, doğru zaman doğru bir yaklaşımla canlanabilir.

Kocamın yataktaki bencilliği geçer mi?


SORU:

33 yaşında, 9 yıldır evli, bir kadınım. Cinsellikten nefret ediyorum. Kocam ön sevişme nedir bilmiyor, her şey yalnızca 3-5 dakika sürüyor. Bu yüzden ondan soğudum. Eşimin bencilliği nasıl geçer? B.T./ Konya

CEVAP:

Gelen mesajlardan evli çiftlerin cinsel hayatının hiçte iç açıcı olmadığı 8-10 yıl evli olanların neredeyse ayda bir cinsel yakınlık yaşadıkları görülüyor. Eşler zamanla aralarına mesafe koydukça birbirinden uzaklaşıyor, sevgisiz ve hoşgörüsüz oluyor. Bu durum cinsel isteksizliğe, daha ileri seviyede cinsel tiksintiye kadar gidebiliyor. Burada eşlerin birbirine karşı tutumları erkeklerin erken boşalma ve sertleşme sorunları, kadınlarda cinsel ağrı bozuklukları ve cinsel isteksizlik önemli rol oynuyor. Sizin durumunuzda eşinizin sevişmeyi kısa tutması ve erken boşalmanın sizi cinsellikten soğuttuğu, tiksinme noktasına getirdiği anlaşılıyor. Böyle bir durumda cinsel terapistte danışın.