Korkusuz
Ümit Zileli

Fazıl Say’ın sözlerinin altına imzamı atarım!..

Onu ilk kez Gogol’un “Bir Delinin Hatıra Defteri” isimli o şahane tek kişilik büyük eserinde izlemiş, hayran kalmıştım

Delikanlı yaşlarımın başındaydım henüz... Daha sonra aynı oyunu aynı zevk ve heyecanla izlediğimi anımsıyorum... Sonra bu büyük sanatçıyla tanışma onuruna eriştim. Olağanüstü nezaketi, derin bilgisi ve alçakgönüllülüğü ile bir kez daha hayran bırakmıştı beni... Büyük Şair Nazım Hikmet’in şiirlerini sahnelediği oyunları, dünyaca ünlü yazarların oyunları unutulabilir mi:

-Mesela Jeroslav Hasek’in “Aslan Asker Şvayk”, Bertol Brecht’in “Galileo” Nazım Hikmet’in “Kerem Gibi” eserlerinin başrol oyuncusu oydu!

Madımak katliamını anlattığı “Sivas 93” belgesel tiyatro oyununu Türkiye ve Avrupa’da sahneledi...  Türk sinemasının şahikası sayılan filmlerinde başrol oyuncusu da oydu. Ali Özgentürk’ün “At”, Zeki Ökten’in “Faize Hücum”, Erden Kral’ın “Hakkari’de Bir Mevsim”. Filmlerinin ödüllü başrol oyuncusuydu...

-O; başımızın tacı, Türkiye’nin değeri Genco Erkal...

Nazım Hikmet’in “Yaşamaya Dair”ini izlerken gözyaşlarımı tutamamıştım mesela. Oynadığı oyunları, filmleri bu sütuna sığdırmam mümkün değil ancak şu yargımı sizlerle gurur ve onur duyarak paylaşabilirim:

-Genco Erkal, bu ülkenin en büyük, en saygın sanatçılarının başında gelir... 60 küsur yıllık sanat yaşamında oynadığı tiyatro eserleri, yetiştirdiği büyük değerdeki sanatçılar, sanatçı ahlakına gösterdiği olağanüstü titizlik ve tabii yüksek vicdanı onu insan ve büyük sanatçı yapan en önemli özellikleridir...

Sanatçıya zindan yolu!


İşte bu büyük sanatçı şimdi 4 yıl 8 aya kadar hapis istemiyle yargılanacak!

Ne yapmış peki? Yolsuzluk yapıp paraları cebine mi indirmiş? Yoksa sahtekarlık yapıp, milleti mi dolandırmış? Adıyla yan yana bile gelmesi mümkün olmayan şeyler bunlar! Peki neydi öyleyse bu hapis isteminin gerekçesi?

-Savcılık, 2016’da gönderilen bir ihbarı beş yıl sonra işleme koymuş ve Erkal’ın Twitter hesabında geriye dönük tarama yapıp üç paylaşımı seçmişti. Erkal’ın “Üç farklı paylaşımında Cumhurbaşkanı’na hakaret ettiği” belirtilerek bir yıl iki aydan dört yıl sekiz aya kadar hapis cezasıyla cezalandırılması talep edilmişti!

Hakaret suçu yüklenen paylaşımlarına da bir bakalım nelermiş?

-7 Haziran 2016: Ailenin çocuk doğurup doğurmayacağına karışacağına diplomayı ortaya bir koy bakalım. Arkadaşın rektörden de olsa, sahte de olsa görelim şunu. 16 Kasım 2016: Başkanlık sistemi yetmez. Türk usulü çobanlık sistemi olsun. 16 Ağustos 2020: ‘Erdoğan, Ayder Yaylası’nda 2022’ye kadar çalışmanın bitirilmesini hedefliyoruz.’ Eyvaaah, güzelim doğa harikası Ayder Yaylası’nı bitirmeye karar vermiş. Parmağının değdiği yeri beton edip kurutuyor.        

Genco Erkal’ın hakaret ettiği iddia edilen üç paylaşımı bunlar! Aynı anda hem Cumhurbaşkanı hem de iktidar partisi genel başkanı şapkalarını giyen bir siyasetçiyi gündemdeki konular nedeniyle eleştirmek ne zamandan beri “cumhurbaşkanına hakaret oldu acaba?!

-Ayrıca niçin 5 yıl sonra akla geldi, o da çok önemli bir soru!

Ayakta alkışlanan sanatçı!


Fazıl Say, Genco Erkal hakkında hapis istemi yapıldığı gün, Çeşme’de konser veriyordu... Konsere başlamadan önce şu açıklamayı yaptı:

-Bugün Genco Erkal, 83 yaşında bir sanatçıdır. Muhalif tweetleri yüzünden 4 yıl hapsi istenen dava açıldı. Bundan utanıyorum bir Türk olarak. Böyle bir rezilliğin ve cahilliğin Genco Erkal gibi büyük bir sanatçıya yapılmaması gerektiğini düşünüyorum.

Ardından Erkal’ın arkasında olduğunu belirterek, bu büyük sanatçıyı ayakta alkışladığını belirtti. Bunun üzerine tüm salon ayağa kalkarak Genco Erkal’ı dakikalarca ayakta alkışladı! Ben de bu satırları yazarken Genco Erkal’ı yüreğimin tüm gücüyle gönlümden alkışladım... Sanatı çoraklaştırmaya çalışan bir zihniyete karşı Fazıl Say’ın sözleri ve ve izleyicinin ayakta alkışı çok önemlidir.

-Sevgili Say’ın konuşmasının altına tüm kalbimle imza atıyorum!