Toplumsal cinsiyet rollerine göre, erkeğin her zaman güçlü görünmesi gerekir. Söz konusu cinsellik olduğunda durum daha da hassas bir hale gelir.
Eşimin bu problemi için ne yapabilirim?
SORU:
33 yaşındayım, eşimde erken boşalma sorunu var. Doktora gitmiyor ve bu yüzden çok depresif. Onun için ne yapabilirim? D.H./İzmir
CEVAP:
Cinsel yaşantı her şeyden önce duygusal bir paylaşımdır, açıklık ve samimiyettir. Paylaşılmayan her duygu araya duvar örer ve yaşanan sorunların çözülmesini zorlaştırır.
Zihin durumunuzda eşinizin erken boşalma sorununa fazlasıyla üzüldüğü ve suçluluk hissettiği düşünülebilir. Duygularını kendi içinde yaşayarak gözünüzdeki değerini korumaya çalışıyor.
Eşinize onu sevdiğinizi ve sorunları birlikte çözebileceğinizi söyleyerek kendini açması konusunda cesaretlendirebilirsiniz. Erken boşalma cinsel terapi ile kolaylıkla çözülebilecek bir erkek cinsel işlev bozukluğudur, utanma ya da çekinmeyi gerektiren bir durum değildir.
Vajina sarkması nasıl tedavi edilir?
SORU:
34 yaşında 1 çocuklu bir kadınım. Vajina sarkması nedeniyle bir süre önce ameliyat oldum ama sorun düzelmedi. Eşim bu nedenle beni arzulamadığını söylüyor, ne yapabilirim? İ.H./Yalova
CEVAP:
Vajina sarkmasının tedavisi cerrahi yöntemlerle ve aşk kasları güçlendirilerek yapılır. Siz Kegel egzersiziyle aşk kaslarınızı güçlendirerek ikinci yolu deneyebilirsiniz. Kegel egzersizi Doktor Arnold Kegel tarafından doğum yapan kadınların mesane kontrolünü kazanmaları ve vajina sarkmalarını önlemek için geliştirdiği bir tekniktir.
Bu tekniklerle kişiye kasık bölgesini bir leğen gibi içinde tutan düz kasların (PC kası da denir) istemli olarak kasıp bırakılarak güçlenmesi öğretilir. Kadın ve erkeklerde teknikler birbirine benzer. İdrarı yaparken bitmeden durmak, anüs bölgesini içeri doğru çekip bırakmak bunlardan bazılarıdır.
Tek başına Kegel egzersizleri boşalma denetimi yapmak eşinizle sorunlarınızı çözmeye yetmeyebilir. Bu nedenle eşinizle birlikte birlikte bir uzmandan destek almanız uygun olur.
Cinsel soğukluğun bir çaresi var mı?
SORU:
37 yaşındayım. Eşim de 34. 6 yıldır evliyiz. Eşim cinsellikten hoşlanmıyor, her şeyi ben yapmaktan yoruldum, bana ne önerirsiniz? S.F./İstanbul
CEVAP:
Cinsellik iki kişinin dansı gibidir. Eğer her iki eşte katılmazsa iyi bir dans olmaz ve keyif alınmaz. Cinsel birliktelikten haz almak için her şeyden önce bir görev gibi görmemek, hareket halinde olmak, eğilip bükülürken farklı duyumları hissederek beyni cinsel uyarılarla beslemek gerekir.
Yazdıklarınızdan eşinizin cinsel ilişki sırasında rahat olamadığı, belki de yetiştiği ortamın etkisiyle kendini bırakamadığı anlaşılıyor. Eşiniz üç çocukla yoruluyor, cinselliğe enerjisi kalmıyor olabilir. Böyle bir durumda eşinizle konuşarak istek ve arzularını sorabilir, kendini ifade etmesi konusunda destekleyebilirsiniz.
Bazen evin kalabalık ortamından çıkarak onu daha rahat edebileceği bir yere götürebilirsiniz. Eğer bir değişim olmuyorsa bir uzmandan destek almanız uygun olur.