Hamilelik, doğum ve lohusalık dönemlerinden sonra cinsel hayatın normale dönmesi uzun sürebilir...
Bu probleme karşı ne yapabilirim?
SORU:
33 yaşındayım ve 8 aylık bir bebek annesiyim. Cinsel yaşamım bitmiş durumda. Bu sorun ne zaman düzelir? C.G./İstanbul
CEVAP:
Hamilelik ve doğumdan sonraki lohusalık döneminin ardından cinsel hayatın yeniden normale dönmesi her zaman kolay olmayabilir. Hatta bu süre bazen sanılandan çok daha uzun sürebilir. Hamilelik ve lohusalık dönemi cinsel istek ve arzuları sekteye uğrattığı için eşler diğerine en çok ihtiyaç duydukları sırada birbirlerinden uzaklaşıp yabancılaşarak, yanlış anlaşılmaların yarattığı öfke ve kırgınlıklarla evliliklerini yıpratırlar. Bu dönemde kadının ve erkeğin ihtiyaç ve beklentileri oldukça farklıdır. Erkekler için cinsel isteklerinin karşılanması adeta hala değerli olduğunun, sevildiğinin bir ispati gibidir ve reddedildiklerinde öfkelenip kırıcı olabilirler. Bu dönemde cinsellikten asla uzaklaşılmamalı, karşılıklı dokunma, öpüşme, cinsel temas olmasa bile birlikte sarılıp yatmaya özen gösterilmeli, duygusal bağ kopmamalıdır. Cinselliğin güven, sevgi, saygı dokunma, konuşma, anlaşılma ve anlayabilme, beğenilme gibi duyguların bir bütünü olduğu unutulmamalıdır. Sizin durumunuzda eşinizle duygusal paylaşımları, sık sık dokunmayı eksik etmemeniz cinsel hayata yeniden başlamanızı kolaylaştırabilir.
İlaç kullanmamın sakıncası var mı?
SORU:
44 yaşında, 8 yıldır evli bir erkeğim. Son bir yıldır neredeyse hemen her ilişkide sertleşme sorunu yaşamaya başladım. Tansiyonum var, mavi ilaçların bir zararı olur mu? K.S./Isparta
CEVAP:
Erkek cinsel fizyolojisinde sertleşme refleksi kalp ve damar sağlığı ile doğrudan ilişkilidir. Çünkü sertleşme denilen olay penis içindeki süngersi dokuların onu besleyen damarlardan gelen kan basıncıyla şişmesidir. Bu nedenle 40 yaş üstü erkeklerde belirgin bir nedeni olmadan gelişen sertleşmeyi sağlayamama, oluşan sertliği sürdürememe ya da belirli pozisyonlarda kaybetme durumunda bunun kalp sağlığı ve dolaşım bozukluğuna bağlı olabileceği düşünülmelidir. Sertleşme sağlayıcı ilaçları gelişigüzel kullanmak yerine sertleşme sorununun altında yatan nedeni araştırmak ve ona uygun bir tedavi programı uygulamak gerekir. Sizin durumunuzda tansiyon hastalığı sözünü ettiğiniz ilaçlarla risk yaratabilir.
Vajina sarkması nasıl tedavi edilir?
SORU:
34 yaşında bir kadınım. Vajina sarkması nedeniyle ameliyat oldum ama sorun düzelmedi. Bu durumdan cinsel hayatım da etkilendi. Ne yapabilirim? D.S./İstanbul
CEVAP:
Vajina sarkmasının tedavisi cerrahi yöntemlerle ve aşk kasları güçlendirilerek yapılır. Siz ameliyat olduğunuz için Kegel egzersiziyle aşk kaslarınızı güçlendirerek ikinci yolu deneyebilirsiniz. Bu egzersiz, Doktor Arnold Kegel tarafından doğum yapan kadınların mesane kontrolünü kazanmaları ve vajina sarkmalarını önlemek için geliştirdiği bir tekniktir. Bu tekniklerle kişiye kasık bölgesini bir leğen gibi içinde tutan düz kasların (PC kası da denir) istemli olarak kasıp bırakılarak güçlenmesi öğretilir. İdrarı yaparken bitmeden durmak, anüs bölgesini içeri doğru çekip bırakmak bunlardan bazılarıdır. Tek başına Kegel egzersizleri boşalma denetimi yapmak eşinizle sorunlarınızı çözmeye yetmeyebilir.