Tarım ve Orman Bakanlığı, 2 Ekim 2024’ten bu yana düzenli olarak yayımladığı güvenilirgida.tarimorman.gov.tr verileri kapsamında gıda güvenliğine dair dikkat çekici bir rapor daha açıkladı. Yeni yayımlanan listede yer alan detaylar, özellikle et ürünleri konusunda ciddi endişelere yol açtı.
ETİK İHLALİN YENİ ADRESİ: KIRMIZI ET
Tüketicinin sofrasına gelen ürünlerdeki hileler bu kez kırmızı et sektörünü hedef aldı. Bakanlık tarafından yapılan denetimlerde, domuz etinin dana eti olarak satıldığı tespit edildi. “Hileli ürünler açık bir şekilde markalarıyla birlikte ilan edilirken, listenin en dikkat çeken noktası, domuz etinin dana eti olarak satılması oldu.” Türkiye genelinde yürütülen kontroller sonucu 5 ilde faaliyet gösteren 7 işletmede bu etik dışı uygulamaya rastlandı.
ZİRVEDE SÜRPRİZ İLLER: BURSA VE KONYA
Skandalın en çarpıcı kısmı ise, domuz eti tespit edilen şehirlerin beklenmedik bir şekilde Anadolu kentleri olması. “Verilere göre, bu işletmelerin 2’si Bursa’da, 2’si ise Konya’da bulunuyor. Böylece domuz eti içeren ürünlerin en çok tespit edildiği şehirler sıralamasında bu iki kent, beklenmedik şekilde zirvede yer aldı.”
TATİL BÖLGELERİ DE LİSTEDE
Sahtecilik vakalarının bir diğer adresi ise Türkiye'nin gözde tatil destinasyonları oldu. “Diğer vakalar ise turistik iller olan Antalya, Muğla ve Balıkesir'de görüldü. Bu bölgelerde de tekil işletmelerde domuz eti tespiti yapıldı.”
BAKANLIKTAN ŞEFFAFLIK VURGUSU
Tarım ve Orman Bakanlığı, kamuoyunu bilgilendirme görevini sürdürerek, denetimlerde tespit edilen firmaları ve ürünlerini isimleriyle birlikte açıkladı. “Tarım ve Orman Bakanlığı, mevzuata aykırı hareket eden firmaları ve ürünlerini açık bir şekilde kamuoyuna duyurdu. Bu liste, hem tüketicilere hem de sektöre uyarı niteliği taşıyor.”