Korkusuz
Kemal Özcan

Cinsellikte skora odaklanmayın!

Kadınların aksine birçok erkek için kaç kadınla birlikte olduğu, ne kadar sık ve uzun süreli seks yaptığı neredeyse bir övünç kaynağıdır. Oysa bu tür ilişkiler derinlik içermeyen duygusal yakınlıktan uzak yüzeysel ilişkilerdir.



İlişkilerimde neden mutlu olamıyorum?

SORU:

29 yaşındayım. Birçok kız arkadaşım oldu, çoğuyla cinsellik yaşadım, sürekli sevgili değiştiriyorum ama cinsellik anlamında bir türlü mutlu olamıyorum. Benim sorunum nedir, neden mutlu olamıyorum? G.S./ İstanbul

CEVAP:

Duygusal paylaşım, güven ve arkadaşlığın olmadığı bir ilişkiden gerçek anlamda mutlu olmak mümkün değildir. Sürekli farklı partner arayışında olan erkeklerde genellikle bir yakınlık korkusu yaşadığı, çocukluk döneminde duygusal olarak yakın oldukları kişiler tarafından incitildikleri, bu nedenle duygusal yakınlık gerektiren ilişkilerden kaçındığı düşünülür. Bu aslında bir tür savunma mekanizmasıdır. Savunma mekanizmaları sahte bir kendilik algısı yaratarak gerçek duyguların maskelenmesine neden olur. Bu cinsel yaşamda da geçerlidir. Sizin durumunuzda yaşadığınız ilişkilerden mutlu olmamanızın nedeni duygusal yakınlığın olmayışı olabilir. Ancak olduğu daha iyi tanıyıp gerçek ihtiyaçlarınızı anladığınızda skor odaklı değil, paylaşım odaklı bir cinsellik yaşadığınızda mutlu olabileceğinizi düşünüyorum.

Kurallara göre seks yapmak doğru mu?

SORU:

37 yaşında evli bir kadınım. Eşim karar verdiğimiz günlerin dışında seks yapmıyor. Bu normal bir durum mu? R.Z./Antalya

CEVAP:

İnsanlar diğer canlılardan farklı olarak üreme amacının dışında da zevk alma, duygusal ve fiziksel olarak paylaşımda bulunma, değerli ve özel olduğunu hissetme gibi nedenlerden dolayı da cinsel yakınlık yaşarlar. İnsan cinselliğinde kadının adet dönemleri, gebelik ve lohusalık sürelerinin dışında bir kısıtlama yoktur. Bu nedenle eğer bir sağlık engeli yoksa çiftler istedikleri zaman istedikleri kadar sevişebilirler. Bunun bir takvime bağlanması, yalnızca belirli gün ve saatlerde olması gerekmez. Sizin durumunuzda eşinizle konuşarak kuralların biraz daha esnetilmesi sağlayabilir daha doğal ve kendiliğinden gelişen bir cinselliğe ikna edebilirsiniz.

Sağlıklı bir cinsellik için ne yapmalıyız?

SORU:

Eşimle 6 yıldır evliyiz. İkimizin de işi çok yorucu.. Eve döndüğümüzde enerjimiz kalmıyor. Bazen günlerce birlikte olmuyoruz. Bu sorunu nasıl çözeriz? M.D./İzmir

CEVAP:

Yoğun iş temposu, uzun çalışma saatleri çiftlerin yaşamını olumsuz etkiliyor. Bundan en fazla etkilenen, ilk vazgeçilen cinsellik oluyor. Beden ve hormonlar da zamanla bu duruma alışıyor ve cinsel istek arzular ihtiyaç olmaktan çıkıyor. Cinsellik çiftin yaşamında azaldıkça duygusal paylaşımlarda azalıyor ve eşler birbirine yabancılaşarak uzaklaşıyorlar. Bu nedenle çiftler uzaklaştıklarını hissettiklerinde önceliklerini yeniden gözden geçirip cinselliğe zaman ayırmalıdır. Bu zamanı en iyi şekilde değerlendirmek için plan yapılmalı, baş başa vakit geçirebilmelidir. Bu şekilde yaratılan özel zamanlar ödül mekanizmasını aktive edeceğinden daha fazla yaşama isteği oluşturacaktır.