İlişki sıklığında bir norm oluşturmak bunun fazlası ya da eksiğini bir sorun olarak görmek doğru bir yaklaşım değildir. Çünkü bu durum  birçok değişkene bağlıdır.

Bizim durumumuz normalin altında mı?

SORU:

34 yaşında 7 yıldır evli bir kadınım. Eşimle haftada 2 kez cinsel yaşıyoruz. Bir iş arkadaşım eşiyle haftada 5 kez ilişki yaşadığını söylüyor. Bizim durumumuz normalin altında mı? Ö.K./Antalya

CEVAP:

Cinsel birlikteliğin sıklığı, eşlerin yaşı, ge­nel sağlık durumları, evlilik süresi, evlilik doyumu, mahremiyet koşulları, ilişkide ki stres faktörleri, çocukların varlığı, cinsel­liğe ilgi ve çekiliğin ne kadar olduğu gibi birçok değişkene bağlıdır. Burada önemli olan kaç kere cinsellik yaşandığı değil ya­şanan cinselliğin kalitesi ve eşleri ne ka­dar mutlu ettiğidir. Cinsel ilişki sıklığıyla ilgili sorunlar genellikle eşlerin beklen­tilerinin faklı olması durumunda yaşanır. Böyle durumlarda aradaki uyumsuzluğun nedenini anlamak ve ona göre çözüm üretmek gerekebilir. Cinsel yaşam çifte özel bir durum olduğu için başkalarıyla kıyaslamamalı, eşler karşılıklı konuşarak daha iyi bir cinsellik yaşama konusunda birbirine yardımcı olmalıdır. Burada açık iletişim, cinsel istek ve fantezilerin çekin­meden paylaşılması faydalı olabilir.

Bu sorunum ilaçla tamamen düzelir mi? 

SORU:

30 yaşındayım ve sertleşme sorunum var. Doktor mavi ilaçtan verdi. Şimdilik daha iyi gibi. Bu ilaçla yaşadığımı sorun tamamen düzelir mi? R.Ç./Konya

Sertleşme sorununun sebebine göre bu tür ilaçları kullanma süresi değişebilir. Organik kökenli sertleşme sorunlarında ihtiyaç duyulduğu sürece kullanılması gerekir. Bunun süresine tedaviyi yürüten doktorla birlikte karar verilmelidir. Psiko­lojik nedenlerden kaynaklanan sertleşme sorunlarında geçici bir çözüm sağlar, uzun süreli kullanımlar da özgüven kaybına yol açacağı için faydadan çok zarara neden olabilir. Doğrusu tedavinin sorunu yaratan nedene yönelik yapılmasıdır. Psikolojik kökenli sertleşme sorunlarında cinsel uyarılmayı artırarak sertleşmeyi doğal yollardan sağlamak daha önemlidir. Bu­nun için her türlü performans kaygısından uzak, cinsel fantezilerin olduğu daha fazla dokunma ve hissetme odaklı bir cinsel birlikteliğe geçiş yapmak gerekir.

Eşime karşı neden bu kadar isteksizim?

SORU:

4 aydır evliyim. Eşimle görücü usulüyle tanıştık. İlk geceden itibaren bende bir isteksizlik oluştu, ona dokunmak bile istemedim. Bu durum değişir mi? İ.F./Malatya

CEVAP:

Görücü usulü evlilikte eşini evlenecek kişi seçmez, onun yerine onları tanıyan kişiler seçer. Bu tür bir eş seçme de cinsel çe­kim dışında hemen hemen bütün kriterler dikkate alınır. Elektrik alma, ten uyumu gibi isimlerle de tanımlanan cinsel çekim bazen hiç olmayabilir ya da zamanla azalıp çoğalabilir. Siz henüz yeni evlisi­niz, eşinizle aranızda uyum sorunu var demek için çok erken olabilir. Bazen yeni evli çiftlerde cinsel tecrübesizliğin neden olduğu hayal kırıklıkları cinsel isteksizliğe yol açabilir ve bu durum ten uyumsuzlu­ğu sanılabilir. Eşinizle birlikte daha fazla erotik ortam yaratarak, cinsel iletişim ve etkileşimi artırarak aranızda bir çekim yaratabilirsiniz. Çabalarınıza rağmen bir sonuç alamazsanız bir cinsel terapistten destek almanız uygun olacaktır.