Birçok evlilikte cinsel yaşam, alışkanlığa ve rutine yenik düşüyor. Özellikle işin içine çoluk çocuk girmişse anne-babalık adeta cinsellikten uzaklaşmak için bir fırsata dönüşüyor.

Bu monotonluktan nasıl kurtuluruz?

SORU:

34 yaşında, 8 yıldır evli bir kadınım. Cinsel hayatımız iyice monotonlaştı. Bu yüzden de seyrekleşti. Bize ne önerirsiniz? Ö.Y./Balıkesir

CEVAP:

Birçok evlilikte cinsel yaşam, alışkanlığa ve rutine yenik düşüyor. Fantezilerden uzak her seferinde bir öncekinin tekrarı olan sevişmeler haz almaktan çok bir görev gibi yaşanıyor. Yazdıklarınızdan sizin durumunuzda eşinizin yaşadığı cinsellikten yeterince haz almadığı anlaşılıyor.

Bu durumdan çıkmak için eşinizle konuşarak rutinden çıkmak için cinsellik algınızı gözden geçirmeniz, yaratıcılığınıza güvenmeniz gerekir. Buna cinsel iletişimi geliştirmeye yönelik adımlarla başlayabilirsiniz. Cinsel iletişim kazanılan bir beceridir ve isteyen herkes bunu öğrenebilir.

Uyumlu ve sağlıklı bir cinsel yaşamın sırrı kaliteli bir iletişime sahip olmaktır. Daha fazla birlikte kaliteli zaman geçirme, daha fazla erotizm, açık iletişim ve güven, yeniliklere açıklık bu sorunu aşmanızı sağlayacaktır.

İlaç mı yoksa cinsel terapi mi faydalı? 

SORU:

32 yaşında bir gencim. Erken boşalma sorunum var. Bazı arkadaşlarım ilaç, sprey gibi seçenekleri, bazıları da cinsel terapi gibi ilaçsız çözümleri öneriyor. Kalıcı bir iyileşme için hangi yolu seçmeliyim? O.A./İstanbul

CEVAP:

Erken boşalma en sık karşılaşılan erkek cinsel işlev bozukluğudur. Cinsel hayatı aktif olan her 10 erkekten neredeyse 7’sinde görülen erken boşalmada önemli olan süre değil, boşalma refleksi üzerinde istemli denetimin olmamasıdır.

Erken boşalma tedavisinde ilaç tedavisi ya da cinsel terapi seçenekleri vardır. İlaç tedavileri ucuz ve kısa sürede etkili olduğundan kısa vadede daha ekonomik gelmekle birlikte kalıcı bir iyileşme sağlamaz.

Cinsel terapi biraz daha sabır ve zaman istemekle birlikte daha kalıcı ve etkili bir yöntem olduğundan uzun vadede rahat etmek isteyenlerin tercihi olmaktadır.