Kalp ameliyatı sonrası cinsel ilişki değil aşırı heyecan, yorucu fiziksel aktiviteler ve cinsel gücü artıran ilaçlar tehlikelidir.

İlaç kullanmamın sakıncası olur mu?

SORU:

50 yaşındayım ve sertleşme sorunu yaşıyorum. 5 ay önce bypass oldum, bir damarıma stent takıldı. Cinsel gücü artıran ilaçlardan kullanabilir miyim? T.E./Bursa

CEVAP:

Böyle bir ameliyat sonrası ağır sporlar yapmak hızlı merdiven çıkmak, sert hareketlerden kaçınmak gerekiyorsa cinsel aktivite de aşırı yorucu ve zorlayıcı hareketlerden kaçınmak, kendini yirmi yaşında gibi görmemek gerekir. Ameli­yat olan erkek ve eşi genital seks yerine mevcut sağlık durumuna uygun daha çok dokunma ve hazza odaklı bir cinsel ilişki tarzı benimserse hiçbir sorun yaşamaz. Bununla birlikte sonradan bir sıkıntı yaşamamak için cinselliğe başlamadan önce bu ihtiyacı doktorla konuşup onun önerdiği şekilde yaşamak uygun olacaktır. Cinsel yaşantınızı yeni durumunuza uygun bir şekilde yeniden yapılandırmak için bir uzmandan profesyonel destek alabilir, güvenli cinselliğe geçiş yapabilirsiniz.

Neden cinsel uyum sorunu yaşıyoruz?

SORU:

5 yıldır evli bir erkeğim. Eşimle cinsel anlamda bir türlü uyum sağlayamadım. Eşimde cinsel isteksizlik bende erken boşalma sorunu var. Her konuda anlaş­mamıza rağmen neden böyle oluyor, bize ne önerirsiniz? M.D./Erzincan

CEVAP:

Evlilik cinsellik ayrı şeyler olmasına rağmen genellikle bir arada anılır. Çünkü evlenmenin amacı yasal sınırlar içinde toplumunda onayıyla bir aile olup cinsel­lik yaşamak, çocuk yapmak ve insan nes­linin devamını sağlamaktır. İyi bir evlilik ilişkisi cinsel sorunları aşmaya, doyumlu bir cinsel yaşam da evlilikteki sorunları çözmeye yardımcı olur. Birbirlerini olum­lu ya da olumsuz etkileyebilir. Hangisinde sorun varsa diğerini de bozmadan mut­laka profesyonel destek alarak çözül­mesi gerekir. Sizin durumunuzda uyumlu bir evliliğiniz olduğunu söylüyorsanız, bununla birlikte cinsel sorunları çözmek için bir şey yapmazsanız zamanla evlilik uyumu da bozulabilir. Erken boşalma ve cinsel isteksizlik çözülebilir cinsel istek işlev bozukluklarındandır. Evlilik doyu­munun sürmesi ve sağlıklı bir cinsellik yaşamak için bir cinsel terapistten des­tek almanız uygun olur.

Ten uyumu yoksa yakınlaşabilir miyiz?

SORU:

Eşimle 3 aydır evliyim, görücü usulüyle tanıştık. Evlendikten sonra ilk geceden itibaren ona karşı bir isteksizlik oluştu, bu değişir mi? A.D./Kayseri

CEVAP:

Görücü usulü evlilikte eşini evlenecek kişi seçmez, onun yerine onları tanıyan kişiler seçer. Elektrik alma, ten uyumu gibi isimlerle de tanımlanan cinsel çekim bazen hiç olmayabilir ya da zamanla azalıp çoğalabilir. Siz henüz yeni evlisi­niz, eşinizle aranızda uyum sorunu var demek için çok erken olabilir. Bazen yeni evli çiftlerde cinsel tecrübesizliğin neden olduğu hayal kırıklıkları cinsel isteksizli­ğe yol açabilir ve bu durum ten uyumsuz­luğu sanılabilir. Eşinizle birlikte daha faz­la erotik ortam yaratarak, cinsel iletişim ve etkileşimi artırarak aranızda bir çekim yaratabilirsiniz. Çabalarınıza rağmen bir sonuç alamazsanız bir cinsel terapistten destek almanız uygun olacaktır.